Kina: Trgovci organima šestogodišnjem dječaku iskopali oči

Članovi porodice pronašli su dječaka u lokvi krvi, tri do četiri sata nakon što je nestao dok se igrao napolju, prenijela je jedna kineska televizija
5 komentar(a)
Kineska djeca, Foto: Livescience.com
Kineska djeca, Foto: Livescience.com
Ažurirano: 27.08.2013. 14:00h

Šestogodišnjem dječaku u Kini iskopana su oba oka, prenosi AFP, navodeći da je najvjerovatnije to uradio trgovac organima, koji je ženska osoba.

Članovi porodice pronašli su dječaka u lokvi krvi, tri do četiri sata nakon što je nestao dok se igrao napolju, prenijela je jedna kineska televizija.

Dečakove oči pronađene su nedaleko, ali bez rožnjača, navodi se u izvještaju i nagovještava da je jezivi napad izveo trgovac organima.

Policija je ponudila nagradu od 100.000 juana (oko 16.000 dolara) za informaciju koja bi dovela do hapšenja napadača, a prva saznanja govore da je riječ o ženi.

"Lice mu je bilo obliveno krvlju. Kapci prevrnuti. Unutra, nije bilo očnih jabučica", ispričao je dječakov otac lokalnoj televiziji, koja je prikazala dječaka čija je glava potpuno umotana u zavoje, kako leži u bolničkoj postelji i grči se u agoniji, dok članovi porodice oko njega jecaju.

Dječak je drogiran i izgubio je svijest prije nego što je napadač uklonio njegove oči, prenijela je državna televizija ČTV.

Inače, oko 300.000 pacjenata u Kini čeka transplantaciju svake godine, ali samo 10.000 dočeka, jer nema dovoljno donatora. Prošle godine, sedam ljudi završilo je iza rešetaka kad je jedan tinejdžer prodao bubreg za ilegalnu operaciju - a novac iskoristio da kupi "ajfon" i "ajped".

Dječji organi obično su skuplji na crnom tržištu, jer većina vjeruje da 'što je organ mlađi, to je boljeg kvaliteta", prenosi AFP riječi jednog trgovca organima, koji je dao intervju internet portalu Sina 2010. godine.

Bonus video: