Ministar vanjskih poslova Brazila podnio ostavku

Patriota je istakao kako je iz Bolivijske vlade primao prijetnje smrću
0 komentar(a)
Antonio Patriota, Foto: Beta/AP
Antonio Patriota, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.08.2013. 10:10h

Ministar vanjskih poslova Brazila Antonio Patriota podnio je ostavku nakon što je između njegove zemlje i Bolivije izbila diplomatska kriza. Na njegovi mjesto došao je Luiz Alberto Figueiredo, koji je prethodno bio ambasador u UN-u, javlja agencija Anadolija.

Iz kabineta predsjednice Brazila Dilme Rusef je o ovom pitanju dato je objašnjenje u vidu kratkog saopćenja.

Patriota, koji je ranije vršio funkciju ambasadora Brazila u SAD-u će sada, nakon podnošenja ostavke na funkciju ministra vanjskih poslova, preći na poziciju ambasadora Brazila u UN-u.

Patriota je istakao kako je iz Bolivijske vlade primao prijetnje smrću. On je kazao kako je diplomatska kriza između dvije zemlje izbila nakon što se bolivijski senator Rožer Pinto sklonio u ambasadu Brazila u prijestolnici Bolivije La Pazu, te nedugo nakon toga tajno prešao u Brazil.

Iako nije predočio nikakve dokaze, predsjednik Bolivije Evo Morales optužio je senatora Pinta za korupciju. On je naveo kako je Pinto 452 dana boravio u ambasadi Brazila te da je prije dva dana tajno prešao na teritoriju Brazila.

Iz Moralesove vlade poručili su kako je Pinto nanio štete ekonomiji pokrajine Pando, na čijem je čelo jedno vrijeme bio. Osim toga Protiv Pinta su podnijete brojne optužnice.

Pinto je 2012. godine od Brazila zatražio azil na što je dobio pozitivan odgovor, no Morales senatoru nije dao dozvolu za napuštanje zemlje navodeći da se iza toga krije kampanja protiv njegove vlade.

Pintovo zdravstveno stanje se prošle sedmice pogoršalo, a odluku o njegovom prelasku u Brazil donio je ambasador Brazila u La Pazu Eduardo Saboja. On je juče za televijiju "Globo" izjavio kako je tu odluku donio zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja Pinte. On je takođe naglasio da je Pinto žrtva političkih igara.

Novi ministar vanjskih poslova Brazila Figueiredo (58) je dva mjeseca obavljao dužnost amabasadora Brazila u UN-u. Prije toga on je u Ministarstvu vanjskih poslova bio na dužnosti sekretara za pitanja okoliša, energije i nauke.

Bonus video: