Sergej Lavrov: Zapad bez dokaza o upotrebi hemijskog oružja

On je upozorio da je nasilno miješanje u Siriji mimo Savjeta bezbjednosti UN „opasan i klizak put“ i izrazivši nadu da će prevladati zdrav razum
7 komentar(a)
sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
sergej Lavrov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.08.2013. 16:42h

Zapad nema dokaze da su vlasti Sirije upotrijebile hemijsko oružje, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je upozorio da je nasilno miješanje u Siriji mimo Savjeta bezbjednosti UN „opasan i klizak put“ i izrazivši nadu da će prevladati zdrav razum.

„U Vašingtonu, Londonu i Parizu zvanično su saopštili da imaju neoborive dokaze krivice sirijskih vlasti (za hemijski napad), ali ne mogu da iznesu te dokaze. Pritom, sve glasnije govore da je 'crvena linija' pređena i da ne treba više čekati“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je ukazao da se pod izgovorom upotrebe hemijskog oružja 21. avgusta u predgrađu Damaska, Istočnoj Guti, dešava gomilanje borbenih sredstava, prenijela je agencija RIA Novosti.

„Treba da šaljemo jedinstvene i koordinisane signale i vladi i opoziciji - da političko rješenje konflikta putem direktnog dijaloga nema alternativu“

Šef ruske diplomatije je dodao da je održavanje sastanka „Ženeva-2“ u septembru nerealno.

Lavrov je, kako prenosi Itar-Tass, rekao da bi nasilno mešanje u Siriji mimo SB UN bilo „vrlo opasan i i vrlo klizak put“.

„Čuo sam sa velikom zabrinutošću da se već u Parizu i Londonu čuju izjave da NATO može da se umiješa kako bi uništio hemijsko oružje u Siriji i bez odobrenja SB UN“, rekao je ruski ministar inostranih poslova, dodajući da su na tu opasnu stazu više puta stupili zapadni partneri Moskve.

„Nadam se da će, ipak, prevladati zdrav razum“, rekao je Lavrov, ističući da međunarodna zajednica mora da dočeka rezultate istrage stručnjaka UN.

Pritom, kako je naglasio, eksperti Svjetske organizacije nemaju mandat da presuđuju ko je kriv ili nije za upotrebu hemijskog oružja, već to čini SB UN, uz uvažavanje svih postojećih informacija.

Prema njegovim riječima, inspektori treba da utvrde da li su bili upotrijebljeni hemijski otrovi zabranjeni međunarodnim konvencijama i koji.

Lavrov je postavio pitanje kako se zemlje Zapada „koje sada toliko brinu zbog rizika nestanka dokaza“, nisu brinule zbog materijalnih dokaza „kada su blokirali upućivanje eksperata UN radi istrage slučaja primjene hemijskog oružja u Han el-Asalu 19. marta“.

„Pozivamo da se ne ponavljaju greške iz prošlosti i na iskren i zajednički rad, kako smo se dogovarali“, rekao je Lavrov.

„Sve ovo smo već prolazili na primjerima Iraka i Libije a nijedan slučaj nasilnog mešanja spolja nije doveo do uspostavljanja bezbjednosti i poboljšanja života stanovništva“, rekao je ruski ministar, govoreći o mogućoj vojnoj operaciji u Siriji i istakao da svi napori članica međuanrdone zajednice treba da budu usmjereni na „protjerivanje terorista iz te zemlje“.

„Treba da šaljemo jedinstvene i koordinisane signale i vladi i opoziciji - da političko rješenje konflikta putem direktnog dijaloga nema alternativu“, rekao je Lavrov, dodajući da sirijska opozicija, međutim, otvoreno ne želi pregovore i saopštava da se slaže samo sa bespogovornom kapitulacijom režima.

„Takvi pristupi samo će jačati zbog moćne medijske kampanje koja je sada pokrenuta u korist vojnog rješenja sirijske krize“, istakao je Lavrov.

Rusija je jutros upozorila SAD na "veoma teške" posljedice eventualne vojne intervencije u Siriji, objavljeno je u Moskvi. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je to u telefonskom razgovoru rekao svom američkom kolegi Džonu Keriju.

"Sergej Lavrov je sagovorniku skrenuo pažnju na veoma teške posljedice moguće vojne intervencije na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi, gde su već destabilozvane neke zemlje kao što su Irak i Libija", objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Istražitelji UN su danas krenuli u inspekciju, kako bi utvrdili da li je bilo hemijskih napada sirijske vojske na pobunjenike kod Damaska, ali Francuska i neke druge zemlje Zapada već traže stranu vojnu intervenciju protiv sirijskog režima.

I SAD razmatraju tu mogućnost, ali je predsjednik Barak Obama za sada uzdržan.

Bonus video: