Završeno suđenje Bo Silaju

Analitičari vjeruju da je, uprkos napetom suđenju na kojem je Bo iznio energičnu odbranu, gotovo sigurno da će on biti proglašen krivim i da je duga kazna zatvora već dogovorena
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2013. 07:38h

Suđenje za korupciju protiv smijenjenog visokog funkcionera kineske Komunističke partije Bo Silaja je danas završeno, pri čemu kineska državna agencija Sinhua ističe da će presuda biti donijeta kasnije, ne navodeći preciznije vrijeme.

Tužilaštvo je jutros na kraju suđenja, koje je počelo u četvrtak, 22. avgusta, i trajalo i preko vikenda, istaklo da su zločini Bo Silaja, najvišeg partijskog funkcionera koji je u proteklih nekoliko decenija u Kini optužen za korupciju, mito i zloupotrebu položaja, "veoma ozbiljni", prenio je Rojters.

Taj opis je ključan prilikom donošenja sudske presude u Kini, gdje, da bi mogla da bude izrečena sudska kazna, sudovi moraju da okarakterišu djela kao "veoma ozbiljna" i da nema olakšavajućih faktora, navodi agencija.

Analitičari vjeruju da je, uprkos napetom suđenju na kojem je Bo iznio energičnu odbranu, gotovo sigurno da će on biti proglašen krivim i da je duga kazna zatvora već dogovorena.

Bo (63) je na početku suđenja u četvrtak odbacio navode da je primio mito od 3,5 miliona dolara od preduzetnika i bliskog prijatelja Sua Minga i generalnog menadžera kompanije "Dalian internešnel divelopment" Tanga Sjaolina.

Ključni svedok optužbe, Vang Džengang, bivši službenik u Dalijanu, gde je Bo bio gradonačelnik 1990-ih godina, rekao je pred sudom da je Bo, u njegovom prisustvu, telefonirao svojoj supruzi Gu Kajlaj i rekao joj da preuzme pošiljku od pet miliona juana, na ime lokalnog projekta izgradnje.

Odbacio navode o primanju mita (Foto: Beta/AP)

Bo je, u sudnici Narodnog suda u Đinanu, na istoku Kine, odbacio te navode kao besmislene.

"Tako nešto ne bi uradila ni najgluplja korumpirana osoba. Čak i korumpirani funkcioner s najnižim koeficijentom inteligencije postavio bi pitanje ko još u Dalijanu zna za novac", kazao je Bo.

"Uostalom, svi koji me poznaju znaju da tražim od sagovornika da isključe mobilne telefone pre nego što počnemo razgovor. Ja sam veoma oprezan", dodao je on.

Bo, nekadašnji partijski sekretar jugozapadnog megapolisa Čongćinga i član najviših centralnih tela Komunističke partije Kine, u narodu poznao kao "crveni princ", smijenjen je sa svih položaja prošle godine, pošto je izbio skandal kada je njegova supruga osuđena na smrt zbog ubistva britanskog biznismena Nila Hejvuda.

Gu, koja je Hejvuda otrovala, u zatvoru čeka eventualno preinačenje kazne u doživotnu robiju.

Pred sudom je prikazan snimak na kojem ona svjedoči da je njen suprug primao mito od Sua Minga, porodičnog prijatelja, koji je, kako je rekla, često plaćao njihovoj porodici avionske karte za putovanja u inostranstvo i donosio razne poklone.

Bo je doveo u pitanje kredibilitet svoje žene, pa čak i njeno mentalno zdravlje.

Galerija

Bonus video: