Počela suđenja Mubaraku i liderima Muslimanskog bratstva

Iz razloga bezbjednosti, četvorice pritvorenih pripadnika Muslimanskog bratstva nisu ni dovedena u sud u centru Kaira. Na drugom kraju Kaira, održano ročište ponovljenog procesa Hosniju Mubaraku
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 17:24h

Pred egipatskim sudovima danas su održana ročišta u sudskim procesima svrgnutom predsjedniku Hosniju Mubaraku i rukovodiocima pokreta Muslimanskog bratstva, iz kojeg je Muhamed Morsi, takođe svrgnuti šef države.

Oba procesa se odnose na ubistva: u Mubarakovom slučaju tokom demonstracija 2011, a u slučaju Muslimanskog bratstva na ubistva demonstranata ove godine.

Suđenje lideru Muslimanskog bratstva Mohamedu Badiju i ostalim optuženim članovima te organizacije je danas odloženo za 29. oktobar.

Među optuženima iz Muslimanskog bratstva su i dvojica koja su u bjekstvu. Svi su optuženi za smrt devet ljudi tokom sukoba ispred sjedišta te organizacije u Kairu 30. juna ove godine, uoči svrgavanja Muhameda Morsija.

Iz razloga bezbjednosti, četvorice pritvorenih pripadnika Muslimanskog bratstva nisu ni dovedena u sud u centru Kaira.

Na drugom kraju Kaira, održano je ročište u okviru ponovnog suđenja Hosniju Mubaraku, svrgnutom 2011. godine. On je prvobitnom presudom bio osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu jer nije spriječio ubistvo oko 900 demonstranata tokom pobune 2011, ali je ta presuda ukinuta na osnovu njegove žalbe i slučaj je vraćen prvostepenom sudu.

Ponovljeni proces Mubaraku i njegovim saradnicima počeo je u aprilu, a danas je odložen do 14. septembra.

Bivši predsjednik Mubarak je bio u pritvoru od aprila 2011. godine, a u subotu je pušten iz zatvora i smješten u vojnu bolnicu gdje čeka suđenje zbog korupcije.

Galerija

Bonus video: