Moskva Zapadu: Napad na Siriju bi bila tragična greška

"Snažno apelujemo na one koji pokušavaju da nametnu mišljenje ekspertima UN prije objave rezultata istrage, da sačuvaju zdrav razum, uzdrže se i ne načine tragičnu grešku"
28 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 16:41h

Rusija je danas pozdravila odluku Damaska da dozvoli inspektorima UN da posjete predgrađe Damaska, gdje je u napadu navodno korišćeno hemijsko oružje, ali i upozorila Zapad da bi vojna akcija protiv sirijskog režima bila "tragična greška", prenio je AFP."Snažno apelujemo na one koji pokušavaju da nametnu mišljenje ekspertima UN prije objave rezultata istrage, da sačuvaju zdrav razum, uzdrže se i ne načine tragičnu grešku", naveo je u saopštenju portparol ruskog Ministarstva spoljnjih poslova Aleksander Lukaševič, prenijele su agencije.

Rusija je uz to pozvala sirijsku opoziciju da omogući inspektorima UN da "bezbjedno" istrže navodnu upotrebu hemijskog oružja kod Damaska.

"Važno je da oružana opozicija koja kontroliše dio istočne Goute (naziv oblasti kod Damaska), stvori neophodne uslove za bezbjedan rad UN misije eksperata i da ne izvodi oružane provokacije protiv njih, kao što je bio slučaj s posmatračkom misijom UN prošlog ljeta", rekao je portparol, pozivajući one koji imaju uticaj na pobunjenike da izvrše pritisak na njih.

SAD smatraju da je pristanak Sirije da dozvoli inspektorima UN da posjete predgrađe Damaska, gdje je u napadu u srijedu navodno korišćeno hemijsko oružje, "došlo prekasno da bi bilo kredibilno", izjavio je neimenovani američki zvaničnik."Ako sirijska vlada nije ništa krila i ako je željela da dokaže svijetu da nije koristila hemijsko oružje u ovom incidentu, prekinula bi napade na tu oblasti i odmah, prije pet dana, dozvolila pristup inspektorima UN", izjavio je neimenovani istaknuti američki zvaničnik, prenijela je agencija AFP.Taj zvaničnik je naveo da "imajući u vidu takvo stanje stvari, odluka režima da dozvoli pristup timu UN došla je prekasno da bi bila kredibilna"."Dokazi koji su bili dostupni u znatnoj mjeri su izmijenjeni kao rezultat stalnog granatiranja i drugih akcija u posljednjih pet dana", dodao je zvaničnik.Sirija je dala "zeleno svijetlo" inspektorima UN da posjete predgrađe Damaska gdje je u napadu u srijedu navodno korišćeno hemijsko oružje i da odmah započne istragu, saopštilo je sirijsko Ministarstvo spoljnjih poslova."Sporazum je postignut danas u Damasku između sirijske vlade i UN tokom posjete visoke predstavnice UN za pitanja razoružanja Angele Kejn, da se timu UN, koji predvodi profesor Eke Selstrem, dozvoli da ispitaju navode o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u predgrađu Damaska 22. avgusta", navodi se u saopštenju minstarstva objavljenom na državnoj televiziji.Kako su primijetile agencije, ministarstvo je u saopštenju navelo pogrešan datum, pošto se napad odigrao 21. avgusta.Istovremeno, UN su saopštile da će tim stručnjaka za hemijsko oružje sjutra obići mjesto napada u predgrađu Damaska u kojem su sirijske snage navodno upotrijebile hemijsko oružje, čime će početi istraga svjetske organizacije koju su tražile mnoge zemlje.U saopštenju kabineta generalnog sekretara UN Ban Ki-muna navedeno je da su sirijske vlasti obećale da će poštovati prekid vatre u istočnim predgrađima Damaska dok timovi UN budu izvodili "aktivnosti za utvrđivanje činjeničnog stanja", prenosi Rojters.

Predsjednik Izraela pozvao međunarodnu zajednicu na akciju

Za razliku od Rusije, Irana i ostalih zemalja u regionu, predsjednik Izraela Šimon Peres je danas pozvao međunarodnu zajednicu da se "otarasi" hemijskog oružja u Siriji poslije navodnog napada otrovnim gasom kod Damaska u srijedu.

"Vrijeme je da međunarodna zajednica pokuša da se otarasi hemijskog oružja u Siriji", rekao je Peres, ne precizirajući šta bi to konkretno značilo.

Hemijsko oružje "ne može ostati, bilo u rukama Asada, ili nekog drugog".

"To je veoma komplikovano, veoma skupo, ali bi bilo još komplikovanije i opasnije" da stvari ostanu kakve jesu, rekao je Peres u Jerusalimu primajući ministra spoljnih poslova Francuske Lorana Fabiusa (Laurent Fabius).

"To što se dešava u Siriji je nečuveno", rekao je Peres, "ne mogu da vjerujem da se dogodio najnezamisliviji ratni zločin - upotreba hemijskog oružja za ubijanje žena i djece", rekao je izraelski predsjednik.

Peres je pohvalio Francusku zbog "jasnoće i hrabrosti" u izjavama o Siriji (predsjednik Francuske je izjavio da je siguren da je riječ o hemijskom napadu). Loran Fabius koji je u poseti Izraelu i palestinskoj teritoriji, rekao je da "sve ukazuje na hemijski masakr i tešku odgovornost Bašara Al Asada. Neshvatljivo je đto od trenutka kada su činjenice utvrđene, nema jake reakcije međunarodne zajednice".

Papu uznemirile užasne scene zločina u Siriji

Papa Franjo je izjavio danas da su ga uznemirile "užasne scene" zločina u Siriji i pozvao međunarodnu zajednicu da uloži napore koji bi doveli do okončanja građanskog rata u toj zemlji.

Obraćajući se hiljadama vjernika okupljenih na Trgu Svetog Petra, papa je rekao da sirijske bezbjednosne i pobunjeničke snage moraju da polože oružje.

On je ponovo pozvao na dijalog u Siriji u vrijeme kada, kako je navela agencija AP, SAD razmatraju i vojni odgovor na navodnu upotrebu hemijskog oružja u napadu na predgrađe Damaska u srijedu.

Papa je, govoreći o sve žešćem "ratu među braćom", kao i masakrima i "užasnim djelima", apelovao na međunarodnu zajednicu da "uloži sve napore" i pomogne Siriji da pronađe rješenje za ovu "tragičnu situaciju.

Galerija

Bonus video: