Hejgel: Vojska je spremna za intervenciju, čeka se Obamin nalog

"Predsjednik Obama zatražio je od Ministarstva odbrane da pripremi opcije za sve slučajeve (u vezi sirijske krize). Mi smo to i učinili", kazao je američki ministar odbrane
28 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 14:23h

Pentagon je spreman da sprovede vojne opcije u Siriji ako ih predsjednik Barak Obama naredi, izjavio je danas američki ministar odbrane Čak Hejgel.

On je ponovio izjave Bijele kuće, upozorivši da SAD i dalje prikupljaju činjenice o navodnoj upotrebi hemijskog oružja protiv civila od strane sirijske vlade.

Međutim, kazao je da je američka vojska, koja razmješta svoje mornaričke snage u Sredozemlju kako bi obezbijedila Obami opciju oružanog napada, spremna da djeluje ako se to od nje zatraži.

"Predsjednik Obama zatražio je od Ministarstva odbrane da pripremi opcije za sve slučajeve.

Mi smo to i učinili. Spremni smo da sprovedemo bilo koju opciju, ako on odluči da se sprovede jedna od njih", kazao je Hejgel novinarima na konferenciji u Kuala Lumpuru.

Američki i evropski bezbjednosni izvori izjavili su da su SAD i savezničke obavještajne agencije napravili preliminarnu procjenu da su sirijske snage koristile hemijsko oružje u okolini Damaska.

Ujedinjene nacije su zatražile pristup lokaciji na koju je izvršen rečeni napad snaga Asadovog režima.

Sirija: "Imamo satelitske snimke koji pokazuju da su napad izveli militanti - hoće li SAD napasti njih kada istraga to potvrdi?"

Obamini savjetnici juče su predsjedniku predstavili "opcije djelovanja" protiv Sirije zbog navodnog hemijskog napada. Tokom jučerašnjeg dana Obama se čuo s britanskim premijerom Kameronom. Ovaj razgovor je rezultirao zajedničkim zaključkom da bi "upotreba hemijskog oružja zahtijevala ozbiljan odgovor".

Sa druge strane, prema analizama američka javnost ne želi intervenciju, čak i ako je sirijska vojska upotrijebila hemijsko oružje. Anketa Reuters/Ipsos, sprovedena u periodu od 19-23 ovoga mjeseca, pokazuje da svega 9% ispitanika vjeruje da bi Obama trebao da preduzme akciju protiv Sirije, dok njih 60% ističe da se SAD ne trebaju miješati u sirijski sukob.

Ukoliko se nekim slučajem dokaže da je hemijski napad izvela sirijska vojska, 25% ispitanika bi podržalo vojnu intervenciju, ali čak 46% ističe kako ni tada ne bi odobrili takav potez.

Obamine "opcije"

Nije poznato koje su sve "opcije" juče predstavljene Obami, ali američki ministar obrane Čack Hejgel rekao je: "Predsjednik Obama je zatražio od ministarstva odbrane da se pripreme opcije za sve vrste djelovanja. Učinili smo to i spremni smo da djelujemo po bilo kojoj opciji - ukoliko on odluči da krećemo s bilo kojom od opcija".

Pojedini izvoru sugerišu da su neke od opcija raketni napad protiv položaja sirijske vojske, uključujući sirijske vazdušne snage i lokacije balističkih raketa. Američki zvaničnici često su isticali da ne žele da šalju trupe u Siriju, ali nije poznato da li je i to jedna od opcija koja je ponuđena američkom predsjedniku.

"SAD treba da paze da se ne uvuku u skupu i tešku intervenciju koja će stvoriti još više mržnje prema Amerikancima u regionu", komentarisao je Obama u razgovoru za CNN, dan nakon navodnog hemijskog napada u okolini Damaska.

Sirijska Vlada ističe da iza napada stoje pobunjenici i upozoravaju na eventualne posljedice američkog napada ističući da bi takav potez cijeli region pretvorio u "vatrenu buktinju".

Informacije govore da je dan nakon navodnog napada, u četvrtak, američki državni sekretar Džon Keri razgovarao sa sirijskim ministrom vanjskih poslova, Validom Moalemom. CNN prenosi da mu je Keri poručio da ako nemaju šta da skrivaju, moraju odmah dozvoliti pristup istražnom timu UN lokacijama umjesto nastavljanja napada na iste lokacije čime se blokira pristup i uništavaju dokazi.

Sirija spremna na potpunu saradnju s UN timom

Jučer je s Moalemom razgovarao i iranski ministar vanjskih poslova, Mohamed Javad Zarif koji je istakao: "Sirijska Vlada će sarađivati s UN misijom koja se upravo nalazi u Siriji kako bi se stvorili uslovii za posjetu zonama gdje su terorističke grupe izvele hemijske napade". Takođe je istakao da Sirija upravo dogovora detalje s UN timom, prenosi RT (Russia today).

Zarif je optužio SAD da nastoje da izvrnu cijelu priču na način da izgleda kao da sirijske vlasti onemogućavaju UN timu da obiđe lokacije gdje se navodno desio napad. "Da je zaista tako, zar ne bi šef UN tima trebao to da potvrdi? U okolini Damaska traje ratno stanje, a pojedine lokacije su pod kontrolom međunarodnih terorističkih grupa. Ako Keri smatra da UN tim može tek tako da ušeta bilo gdje, onda zanemaruje sigurnost UN tima".

Omran al-Zoubi o dokazima protiv pobunjenika i mogućem američkom napadu

Sirijski ministar informacija, Omran al-Zoubi, ponovno je istakao da Sirija nikada neće koristiti hemijsko oružje i da ga nikada nije koristila. Ali, ističe kako "postoje nepobitni dokazi da su terorističke grupe upotrijebile hemijsko oružje". Navodi da "Sirija i njeni prijatelji" imaju satelitske snimke koji dokazuju da su pobunjenici sa svojih lokacija ispalili rakete prema civilnim zonama - gdje je zabilježena upotreba hemijskog oružja. "Ovi podaci potvrđuju da su teroristi u potpunosti odgovorni za ove poteze i sve posljedice", rekao je sirijski ministar informacija.

Sirijski ministar informacija, Omran al-Zoubi

Omran al-Zoubi dalje navodi da je sirijska vojska u predgrađu Jobar zauzela skladište u kojem su pronašli veću količinu hemijskog materijala koji je proizveden u Saudijskoj Arabiji i pojedinim evropskim državama, kao i ljekove (protivotrov) u slučaju da neko od njih postane žrtva. Navodi da "ovo nije prvi put da sirijska vojska kod militanata pronalazi hemijske materijale porijeklom iz Saudijske Arabije, Turske i pojedinih evropskih država", prenosi RT (Russia today).

"Ovim pokušajima žele da zaustave progres sirijske vojske", rekao je i istakao: "Sirija znatno i transparentno sarađuje s UN istražnim timom" ali je istakao i da Sirija mora garantovati sigurnost UN tima i da se terorističke grupe moraju povući sa lokacija gdje je navodno korišteno hemijsko oružje kako bi UN tim mogao da dođe do njih i obavi istragu.

Osvrnuo se i na medijske napise kako SAD pripremaju "opcije protiv Sirije". Ističe da SAD i inače ima flotu u Mediteranu, ali "ako je ovo pominjanje "opcija" pritisak na Damask da se zaustavi borba protiv terorista, onda gube vrijeme, jer suočavanje s terorizmom u Siriji će se nastaviti i sirijsko vođstvo neće popustiti", rekao je.

"Ako dođe do takvog napada, to neće biti piknik ni za jednu stranu, postoje regionalne i međunarodne ravnoteže koje se pritom moraju uzeti u obzir. Kada istraga potvrdi da su naoružane grupe pobunjenika upotrijebile hemijsko oružje, hoće li SAD onda napasti njih? Njih koje upravo naoružava zajedno sa saveznicima. Hoće li međunarodna zajednica tada najzad zauzeti pravi stav ili će pokušati da opravda njihovu upotrebu hemijskog oružja?", pita se Omran al-Zoubi.

Naglasio je da ako do američkog napada dođe, cijeli Bliski Istok će "buknuti u plamen". Po pitanju rješavanja konflikta naglasio je da Sirija paralelno vodi dva procesa: politički put i borbu protiv terorizma i da se od toga neće odustajati", zaključio je.

Galerija

Bonus video: