Favele Rija postale vrijedne kao suvo zlato

Četvrti Rio de Ženeira u koje je ranije i policija rijetko zalazila sada postaju mjesta oko kojih se svi otimaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 07:18h

Pripremajući se za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2014. i prve Olimpijske igre u Južnoj Americi 2016. godine, Rio de Ženeiro je privukao velike investicije. To nije bilo važno samo kad su u pitanju igre, nego vjerovatno još važnije u prevazilaženju velikih razlika u životnom standardu koje vladaju u ovom gradu.

Nakon niza veoma neuspješnih pokušaja u prošloj deceniji, sada izgleda da će razni projekti ubrzanog razvoja, koje je vodila vlada, kao i policijske akcije smirivanja strasti u kvartovima koje je policija ranije izbjegavala, postižu željeni efekat. Odlične vijesti za stanovnike ovog grada, kojima je trebala transformacija.

I tu počinje druga strana ove priče. Kvartovi Rio de Ženeira koji su ranije bili za izbjegavanje sada su se razvili u “vruće lokacije”, mjesta gdje se prodaju skupe nekretnine, a zemljište iznad favela je postalo vrijedno kao suvo zlato.

Najveća favela u Brazilu, Rokinja, dobiće, kako je nedavno objavljeno, gotovo pola milijarde eura investicija u infrastrukturu

Prema Hetulio Vargas fondaciji, izdavanje domova u favelama je poraslo za 6,8 odsto više nego izdavanje u boljim kvartovima u poslednje dvije godine. I druge vijesti govore o rastu cijena u ovim neformalnim naseljima. U Komplesku Alemao, sada sigurnijem i bolje povezanom, rente su se utrostručile i stanarine su sada navodno iste kao i u ekskluzivnim šoping-zonama ovog grada. Jedan stan u Vidigal faveli, sa spektakularnim pogledom na okena, prodat je nedavno za oko 200 hiljada eura.

Najveća favela u Brazilu, Rokinja, dobiće, kako je nedavno objavljeno, gotovo pola milijarde eura investicija u infrastrukturu. Jedna čistačica tvrdi da je njena porodica jedna od 300 domaćinstava na brokerskoj listi čekanja za nekretninu u ovom kraju.

Ipak, nedostatak kvalitetnog upravljanja ovim prostorom od početka, čime su ova tržišta ostavljena sama sebi, ostaviće vječne probleme. Mnogi investitori sada žele da grade višespratnice na uskim komadima zemlje, ne mareći mnogo za planove i zakone.

Većina ovdje ima skromne zarade, i želi promjene. Ali kad nema znaka padanja cijena izdavanja, moraju se zadovoljiti manjim stanovima ili tražiti neka druga rješenja - kojih ima malo.

Sa jedne strane, lokalne vlasti imaju klasičnu strategiju premještanja da bi se zemlja ovdje oslobodila za neke profitabilnije svrhe. Ipak, kako se često može vidjeti, mnoge porodice bi radije ostale ovdje nego se preselile u gradske “spavaonice” gdje su infrastruktura i lokalni servisi mizerni.

Posljednje odluke gradonačelnika Eduarda Paesa da zaustavi krivični progon članova zajednice Vila Autodromo nakon skoro tri godine intenzivne kampanje, pokazuje koliko su stanovnici favela odlučni da se ne odsele bez borbe.

Ipak, ovakvi slučajevi takođe demonstriraju kakvi su sukobi interesa i kako je krha osnova na kojoj stoji budućnost favela u Riju i ostatku Brazila.

Promjenljiva priroda lokalne vlasti znači da ostaju na snazi strahovi da će slavina iz koje se sve finansira biti zavrnuta svakog minuta, i da će policijske snage nestati iz ovih krajeva nakon Olimpijade.

Gradnja infrastrukture i poboljšanje uslova stanovanja je početak, ali pripreme za Svjetsko prvenstvo i Olimpijadu 2016. moraju računati na široki skup zajednica i organizacija kojima trebaju promjene. Propisi o gradnji i vlasništvu nad zemljom moraju biti više javni, a politika mora biti vođena tako da ublaži efekte neodrživog buma na tržištu nekretnina, dok se nameću pitanja o sigurnosti, zdravstvu i školstvu. I dok se tihi protesti nastavljaju.

Preveo i priredio Boris Adžić

Galerija

Bonus video: