Velika prilika da od uspavane ekonomije postane svjetski centar dijamanata

Očekuje se da će trgovina dijamantima u Bocvani uskoro dostići šest milijardi dolara
2 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 12:16h

Nakon što je više decenija samo iskopavala dijamante, prijestonica Bocvane - Gaborone, sada to drago kamenje i siječe, polira i prodaje.

Većina ljudi ne bi mogla da nađe Gaborone na mapi, ali taj grad postaje redovna destinacija za globalne trgovce dijamantima i to značajno utiče na ekonomiju Bocvane, prenosi BBC.

Prašnjavi siromašni grad počeo je da se mijenja, grade se skupi stanovi i hoteli, a kompanije čije je poslovanje vezano za dijamante grade fabrike u očekivanju da globalni gigant u oblasti eksploatacije, obrade i distribucije dijamanata De Birs premjesti poslovanje u Bocvanu iz Londona.

Očekuje se da će trgovina dijamantima u Bocvani uskoro dostići šest milijardi dolara, što će privući kupce iz cijelog svijeta. Filijala indijske firme Šrenuj već posluje u Gaboroneu i proizvodi nakit u kome se koriste lokalni dijamanti.

Gaborone, Foto: Wikipedia

"Djelovalo nam je da ima smisla da otvorimo fabriku nakita ovde. Odavde snabdijevamo domaće i tržište SAD", rekao je direktor kompanije Kim Leni.

Druge kompanije, koje nemaju nikakve veze sa dijamantima, navode da bilježe rast poslovanja. Abel Monakgotla, koji vodi lokalnu transportnu kompaniju AT&T ima 50 autobusa kojima opslužuje rute ka susjednoj Južnoafričkoj Republici i Namibiji. On je nedavno investirao u nove minibuseve i navodi da zarađuje na prevozu trgovaca dijamanata.

Postoji, međutim, zabrinutost da Bocvana nije spremna za ono što je čeka. Ne postoje direktni letovi koji povezuju Gaborone sa Evropom i SAD, što znači da putnici u Bocvanu moraju da dolaze preko drugih afričkih gradova, uglavnom Johanesburga.

Redovne restrikcije struje znače da će hotelski gosti ponekad morati da se tuširaju u mraku, i da kafići neće moći da kuvaju vodu

Redovne restrikcije struje znače da će hotelski gosti ponekad morati da se tuširaju u mraku, i da kafići neće moći da kuvaju vodu. Večernja zabava dosta je ograničena, budući da restorani mahom rade do 22 časa, a barovi i taksi vozila su malobrojni.

"Prvi put kada se pričalo o ovome, rekao sam vladi da smo veoma uzbuđeni, ali da vjerujemo da je potrebno dosta rada, a imamo vrlo malo vremena", rekao je Aleks Monhusi iz trgovninske komore Bocvane.

"Situacija je slična onoj kada neka zemlja dobije pravo da bude domaćin Olimpijskih igara: imate veliku priliku da to uradite po svjetskim standardima, ali imate malo sredstava da to ostvarite i nemate dovoljno vremena", dodao je on.

Vlada Bocvane je, međutim, sigurna da svi problemi mogu biti riješeni. Državni sekretar Erik Molale navodi da dijamanti za Bocvanu predstavljaju priliku koja dolazi jednom u životu.

"Krajnji cilj vlade je da od dijamanata korist ima cijela država, a ne samo da ih iskopavamo i prodajemo", rekao je on.

Galerija

Bonus video: