Bombaški napad u Tripoliju: Priveden Šeik Ahmad al-Garib

Napadi na dvije džamije u libanskom gradu izvedene su bombama tempiranim da eksplodiraju u podne, kad vjernici dolaze na molitvu
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 13:24h

Libanske snage bezbjednosti privele su danas jednog čovjeka zbog mogućih veza sa simultanim bombaškim napadima na dvije džamije u Tripoliju u kojima je juče ubijeno 47 ljudi, javila je libanska državna novinska agencija.

Nacionalna novinska agencija identifikovala je osumnjičenog kao Šeika Ahmada al-Gariba, koji je pritvoren u svom domu u oblasti Minijeh, kod Tripolija.

Kako se navodi, al-Garib, koji ima veza sa sunitskom organizacijom koja je u dobrim odnosima sa libanskim šiitskim Hezbolahom, snimljen sigurnosnim kamerama na mjestu jedne eksplozije.

U Tripoliju, naoružani civili postavili su kontrolne punktove u blizini dvije napadnute džamije, dok državne snage bezbjednosti patroliraju ulicama.

Tim forenzičkih stručnjaka istražuje ruševine na mjestu napada.

Novi bilans žrtava napada u Tripoliju: 47 mrtvih

Broj žrtava jučerašnjih simultanih bombaških napada ispred dvije džamije u libanskom gradu Tripoliju porastao je na 47, rekli su danas zvaničnici.

Libanski policijski zvaničnici rekli su da je u bolnicama zadržano oko 300 osoba, od čega je 65 u kritičnom stanju, kao i da je još 200 pretrpilo lakše povrede.

Napadi na džamije Takva i Salam izvedene su s bombama tempiranim da eksplodiraju u podne, kad vjernici dolaze na molitvu.

Iako niko nije prijavio odgovornost za napade, mnogi Libanci ih povezuju sa građanskim ratom u Siriji, u kojoj se opozicija predvođena sunitima bori protiv režima kojim dominiraju alaviti, šiitska grupa kojoj pripada sirijski predsjednik Bašar al-Asad.

Libanska šiitska oružana grupa Hezbolah bori se na strani Asadovih snaga protiv sirijskih pobunjenika, koji uživaju podršku mnogih libanskih sunita.

Al Kaida optužuje Hezbolah za terorizam

Sjevernoafrički ogranak Al Kaide optužio je libansku grupu Hezbolah za terorizam, okrivljujući je za dva jučerašnja bombaška napada u kojima je ubijeno 47 ljudi ispred sunitske džamije na sjeveru Libana, piše Gardijan.

Navodi sunitske Al Kaide u islamskom Magrebu, koja nije aktivna u Libanu, ukazuju na netrpeljivost između šiitskog Hezbolaha i radikalnih sunitskih grupa, kao i na rastući jaz između sekti na Bliskom istoku.

"Sa sigurnošću znamo da je iza tog gnusnog čina stajao podli Hezbolah, koji je na strani Bašara u Siriji", naveo je ogranak Al Kaide na Tviteru, poručivši da će se ta grupa uskoro suočiti sa odmazdom.

Hezbolah, koji su zbog borbe protiv Izraela ranije podržavali i suniti i šiiti, izgubio je podršku većine sunita, pošto je stao na stranu sirijskog predsjednika Bašara el Asada, protiv koga pretežno sunitska opozicija već 2,5 godine predvodi pobunu.

I Hezbolah i radikalne sunitske grupe u Libanu poslali su borce u Siriju, ali na suprotne strane.

Jučerašnje eksplozije u Tripoliju, 70 kilometara od Bejruta, najveći su i najsmrtonosniji napadi od kraja građanskog rata u Libanu 1975-1990. godine.

Galerija

Bonus video: