U San Francisku proglašeno vanredno stanje

San Francisko je od stihije udaljen 240 kilometara, ali su ugroženi njegovi komunalni objekti, a naročito vodovi i stanice koje do njega prenose struju
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 10:27h

Požar u Kaliforniji proširio se na više od 500 kvadratnih kilometara i zahvatio nacionalni park Josemiti, a proglašeno je i vanredno stanje u San Francisku.

Vanredno stanje, koje je ranije ove nedjelje proglašeno za oblast u kojoj bjesni požar, sada je prošireno na grad odlukom guvernera Kalifornije Džerija Brauna.

San Francisko je od stihije udaljen 240 kilometara, ali su ugroženi njegovi komunalni objekti, a naročito vodovi i stanice koje do njega prenose struju, javio je AP.

Zbog požara, koji traje već sedam dana, već su isključene dvije od tri hidroelektrane u ovoj oblasti, a vatra nastavlja da se širi u nekoliko pravaca. Prema podacima američke službe za šume, vatra, sa kojom pokušava da se izbori više od 2.000 vatrogasaca, ugrožava oko 5.500 domova, a do sada su uništene četiri kuće i 12 pomoćnih zgrada u nekoliko oblasti.

Požar je zahvatio park na vrhuncu ljetnje sezone, pa su otkazane pojedine pješačke ture, ali vatra ne prijeti dolini Josemiti, jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u Kaliforniji.

Zbog dima koji prelazi u susjednu Nevadu, tamošnje vlasti su u nekoliko okruga otkazale školske aktivnosti u prirodi i izdale zdravstveno upozorenje, naročito za ljude sa respiratornim problemima.

Galerija

Bonus video: