Sirija u fokusu: Sastanak vojnih čelnika više zemalja u Jordanu

"Skupu će prisustvovati načelnici generalštaba vojski SAD, Saudijske Arabije. Katara, Turske, Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Kanade" saopštio je neimenovani zvaničnik
3 komentar(a)
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Hemijsko oružje, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.08.2013. 09:44h

Načelnici generalštaba vojski više zapadnih i muslimanskih zemalja, uključujući SAD i Saudijsku Arabiju, sastaće se narednih dana u Jordanu kako bi razmatrali posljedice sukoba u Siriji, prenijela je danas jordanska agencija Petra.

Sastanak je sazvan na poziv načelnika jordanske vojske Mešala Muhameda al-Zebena i američkog generala Lojda Ostina, zaduženog za Bliski istok i centralnu Aziju, izjavio je jedan neimenovani jordanski zvaničnik.

"Skupu će prisustvovati načelnici generalštaba vojski SAD, Saudijske Arabije. Katara, Turske, Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Kanade", precizirao je taj zvaničnik.

Taj sastanak "biće prilika za bratske i prijateljske zemlje da razmotre pitanja u vezi s bezbjednošću u regionu i posljedice krize u Siriji, kao i načine vojne saradnje u cilju obezbjeđivanja bezbjednosti Jordana", dodao je on.

Najava tog skupa dolazi u trenutku kad iz međunarodne zajednice stižu zahtjevi da se u Siriji sprovede istraga UN o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u sukobima u Siriji, za šta tu zemlju optužuju opozicija sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i evropske zemlje.

Bonus video: