Slonovi uskoro nestaju sa lica Zemlje?

Slonovi se ubijaju isključivo radi slonovače, a glavni kupci su Filipinci, Egipćani, Tajlanđani i iznad svih Kinezi
5 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2013. 09:17h

Svakih 15 minuta krivolovci ubiju jednog slona, a ako se ovo varvarstvo nastavi istim tempom, te inteligentne životinje mogle bi nestati s lica Zemlje već kroz 12 godina, upozoravaju stručnjaci

Nakon što je 1989. godine trgovina slonovačom zabranjena Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama, ubijanje slonova se smanjilo, a njihove su se populacije počele oporavljati.

Međutim, od tada su bande krivolovaca postale bolje organizovane, potražnja je porasla, a u biznis su se uključili i brojni članovi korumpiranih afričkih vlasti.

Za figurice Bude i Isusa, za brojanice...

Slonovi se ubijaju isključivo radi slonovače, a glavni kupci su Filipinci, Egipćani, Tajlanđani i iznad svih Kinezi. U tim zemljama od slovonače se rade brojnih ukrasni predmeti, figurice, brojanice, uglavnom vjerskog sadržaja ili funkcije.

U Kini poveći kipovi od bjelokosti, poput boginje plodnosti Guanjin, znaju dosegnuti astronomske cijene od oko 200.000 dolara. Budući da je u toj zemlji sve više bogatih ljudi, posjedovanje ukrasnih predmeta od slonovače postaje dostupno i stvar je prestiža.

Na Filipinima, koji imaju treću najveću katoličku populaciju na svijetu, tradicija rezbarenja vjerskih predmeta od slonovače toliko je duboko usađena da riječ garing istovremeno znači i slonovača i vjerski kip.

Neki filipinski sveštenici preporučuju kupovinu novoizrađenih kipova kako bi njihova istorija počela u rukama njihovih vlasnika. Nažalost, takvi novi kipovi napravljeni su od slonovače svježe ubijenih slonova.

Dr. Dame Dafne Šeldrik iz grupe Dejvid Šeldrik Vajldlaf Trast je na Svjetski dan slonova 12. avgusta upozorila da je samo u Keniji prošle godine ubijeno oko 36.000 slonova te da bi oni mogli nestati već kroz 12 godina.

Najveći krivac je Kina

Filip Mensbridž, direktor Care for the Wild International, kaže da se situacija posljednjih godina naglo pogoršava.

'Krivolov na slonove u Africi dosegao je neviđene razmjere pa sada izgleda da će oni biti potpuno istrijebljeni kroz 20 godina. Prema nekim izvještajima svake se godine, isključivo radi slonovače, ubije oko 40.000 slonova samo u Africi...

U nekoliko minuta krivolovci će odrezati njihove kljove, često će izmasakrirati cijela njihova lica, uglavnom motornim šegama... To nije samo neodrživo i okrutno, to je varvarski', rekao je Mensbridž koji za problem najviše krivi Kinu.

I Wildlife Conservation Society ističe da je Kina glavni krivac za eksponencijalni rast krivolova,

'Za porast u ubijanju slonova najzaslužnije je povećanje potražnje u Kini u kojoj je sve više bogatih ljudi koji mogu kupiti slonovaču... Kina nije jedino tržište, međutim, stručnjaci tvrde da u nju odlazi polovina slonovače', upozorava u priopćenju WCS.

Broj azijskih slonova od 1950. do danas pao je za 75 posto sa 160.000 na samo 40.000.

Galerija

Bonus video: