NSA isplatila milione dolara Jahuu, Guglu, Fejsbuku...

Britanski list ističe da se u ovom materijalu prvi put može vidjeti direktan finansijski odnos između NSA i kompanija
3 komentar(a)
NSA, Foto: Cnn.com
NSA, Foto: Cnn.com
Ažurirano: 23.08.2013. 17:51h

NSA je isplatila više miliona dolara kako bi pokrila troškove internet giganata, angažovanih u programu prisluškivanja "Prizma", objavio je "Gardijan".

Tajna dokumentacija do koje je došao list, pokazuje da su troškovi porasli nakon sudskih odluka prema kojima su neke aktivnosti NSA proglašene neustavnim.

"Nakon nekih sudskih odluka, IT kompanije među kojima su Gugl, Jahu, Majkrosoft i Fejsbuk imale su dodatne troškove, kako bi se uskladile sa novim zahtjevima za 'sertifikovanje'", piše Gardijan.

Britanski list ističe da se u ovom materijalu prvi put može vidjeti direktan finansijski odnos između NSA i kompanija.

"Presuda FISA suda (FISA - Federalni zakon o nadgledanju i obavještajnim radnjama u inostranstvu) iz oktobra 2011. godine ukazala je na to da NSA ne može da razdvoji domaću komunikaciju od inostranog saobraćaja, čime krši četvrti amandman. Iako se presuda ne tiče direktno programa 'Prizma', materijal koji je objelodanio Edvard Snouden opisuje probleme koje je agencija NSA imala da uskladi svoje operacije sa zakonom, nakon tih sudskih odluka", piše Gardijan.

Obavještajne službe moraju da imaju godišnje 'sertifikate' koje potpisuje FISA sud, kako bi imale pravni okvir za svoje operacije nadgledanja.

Međutim, nakon nekih presuda, sertifikati su obnavljani samo privremeno. U međuvremenu je NSA tražila način da operacije uklopi u legalne tokove, što je posredno dovodilo do novih troškova.

U bilješci NSA sa oznakom "strogo povjerljivo" iz decembra 2012. navodi se: "Prošlogodišnji problemi doveli su do višestrukih produžavanja sertifikata, a implementacija svakog, dodatno je koštala strane koje snabdjevaju podacima program Prizma. Troškove, u iznosu od više miliona dolara, pokrilo je Odeljenje za posebne izvore NSA", navodi se u bilješci.

Prema dokumentaciji koja je ranije objavljivana na osnovu Snoudenovog materijala, to odjeljenje je odgovorno za operacije SAD u koje su umiješani veliki komunikacioni sistemi.

Bonus video: