Egipatski islamisti pozivaju na nove proteste

Pristalice Morsija, koji se i dalje nalazi u pritvoru na tajnoj lokaciji, pozvale su na nove demosntracije dan pošto je njegov prethodnik Hosni Mubarak prebačen iz zatvora
2 komentar(a)
Zatvor u kome držan Hosni Mubarah, Foto: Beta/AP
Zatvor u kome držan Hosni Mubarah, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.08.2013. 13:52h

Islamističke pristalice svgrnutog egipatskog predsjednika Muhameda Morsija pozvali su danas na nove proteste protiv vojske, koji će biti test njihove sposobnosti da prikupe podršku sedam nedjelja poslije njegovog zbacivanja.

Proteklih dana je uhapšeno nekoliko desetina lidera i članova Morsijevog porekta Muslimanska braća, što je poremetilo strukturu te organizacije i pokrenulo pitanja o tome koliko snage joj je ostalo.

"Više ne dobijamo direktive i ne znamo šta treba da radimo. Većina naših direktnih lidera je privedena"

Pristalice Morsija, koji se i dalje nalazi u pritvoru na tajnoj lokaciji, pozvale su na nove demosntracije dan pošto je njegov prethodnik Hosni Mubarak prebačen iz zatvora u vojnu bolnicu gdje će biti u kućnom pritvoru, navodi AFP.

Njegovo oslobađanje nije naišlo na preveliko interesovanje u Eigiptu koji potresaju politički neredi od kada je vojska 3. jula svrgla Morsija poslije masovnih demonstracija protiv njega. Skoro 1.000 ljudi je poginulo u sedmodnevnim sukobima između Morsijevih pristalica i snaga bezbjednosti, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice i naišlo na njenu osudu.

Današnji dan treba da bude test preostale snage i privrženosti islamista. Morsijeve pristalice su pozvane da dođu na protest je nazvan "Petak mučenika" poslije glavne muslimanske molitve koja se praktikuje svakog petka.

Broj učesnika protesta proteklih dana se smanjivao zbog žestoke intervencije snaga bezbjednosti. Telefonska komunikacija je prekinuta, a mnogi članovi Muslimanske braće se kriju i izbjegavaju svoje kuće.

"Više ne dobijamo direktive i ne znamo šta treba da radimo. Većina naših direktnih lidera je privedena", izjavio je neimenovani član pokreta.

Među privedenima je i vrhovni lider Muslimanske braće Muhamed Badi.

Bonus video: