Bredli Mening kaže da je žena i traži da ga zovu Čelsi

"Dok prelazim u iduću fazu svog života, želim da svi znaju pravu mene. Ja sam Chelsea Manning, ja sam žena", rekao je Manning u svojoj izjavi
8 komentar(a)
Bredli Mening, Foto: Reuters
Bredli Mening, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2013. 13:55h

Bivši američki vojni analitičar Bredli Mening, osuđen na 35 godina zatvora zbog davanja povjerljivih dokumenata stranici WikiLeaks, izjavio je da je žensko i da želi živjeti kao žena pod imenom Čelsi (Chelsea).

Njegova izjava pročitana je u programu "Today" NBC Newsa u četvrtak, prenosi Reuters.

"Dok prelazim u iduću fazu svog života, želim da svi znaju pravu mene. Ja sam Chelsea Manning, ja sam žena", rekao je Mening u svojoj izjavi.

"S obzirom na to kako se osjećam još od djetinjstva, želim započeti hormonalnu terapiju što je prije moguće. Takođe tražim da me od danas oslovljavate mojim novim imenom i korišćenjem zamjenice za ženski rod", kazao je on.

Njegov advokat Dejvid Kumbs rekao je da očekuje da će Manning dobiti oprost.

Mening (25) je juče osuđen na 35 godina zatvora zbog davanja više od 700.000 povjerljivih dokumenata, snimaka s bojišta i diplomatskih bilješki WikiLeaksu, što je tu mrežnu stranicu koja zagovara transparentnost politike i njenog osnivača, Džulijana Asanžea, dovelo u centar pažnje svjetske javnosti, podsjeća Hina.

To je bilo najveće odavanje tajnih informacija u američkoj istoriji.

Očekuje se da će Mening kaznu izdržavati u Fort Livenvortu u Kanzasu. Kumbs je izjavio da vojnik može biti pomilovan nakon sedam godina.

Bonus video: