Asanž: Razdor u partiji moja krivica

Partija Vikiliks zapala je u krizu pošto je vodeća kandidatkinja Lesli Kanold podnijela ostavku zbog,"manjka odgovornosti, demokratičnosti i transparentnosi u partiji"
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.08.2013. 10:01h

Osnivač sajta "Vikiliks" i istoimene partije u Australiji Džulijan Asanž preuzeo je danas odgovornost za krizu nastalu zbog ostavki vodećih kandidata te stranke na izborima za Senat, priznajući da je pažnju previše usmjerio na Edvarda Snoudena i Bredlija Meninga.

Nedavno osnovana partija zapala je u krizu pošto je vodeća kandidatkinja Lesli Kanold podnijela ostavku zbog, kako je objasnila, manjka odgovornosti, demokratičnosti i transparentnosi u partiji.

Kanold, stručnjak za etiku, bila je drugi po redu kandidat stranke "Vikiliks" za Senat, poslije Asanža. Ukoliko bi ova stranka osvojila mjesto u parlamentu na izborima 7. septembra, Kanoldova bi vjerovatno zauzela Asanžovo mjesto u senatu, ukoliko on ne bi mogao da se vrati u Australiju.

Kanoldova je napustila stranku zbog nesuglasica oko toga kako će se, ukoliko ne osvoji mjesta u Senatu, izraziti podrška drugim partijama sa izborne liste, što bi moglo da bude od uticaja na izbor senatora.

Odmah nakon nje to je i učinio Danijel Metjuz, jedan od 11 članova nacionalnog savjeta stranke "Vikiliks", među kojima su i Asanž i njegov otac Džon Šipton.

U izjavi povodom napuštanja stranke, Metjuz je rekao da je s Asanžom bio u prijateljskim odnosima još od fakulteta i da mu je žao što stranku napušta pod ovakvim okolnostima.

"Bojim se da moja iskustva s ovom strankom nisu pozitivna," ističe Metjuz.

U programu stranke "Vikiliks" stoji da je ona partija transparentnosti i pravde, koja će nadzirati aktivnosti australijske vlade.

Asanž, koji se od juna prošle godine nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, preuzeo je odgovornost za krizu u partiji, priznajući da joj nije poklonio pažnje koliko je trebalo.

"Odlučio sam prije dva mjeseca da veliki dio svog vremena posvetim pitanju Snoudenovog azila i pokušavajući da spasim život mladom čovjeku (Bredliju) Meningu," rekao je Asanž u izjavi australijskoj televiziji.

"Sada, priznajem i prihvatam punu odgovornost za partiju i pokušaću da riješim ovu situaciju," naveo je Asanž i dodao da je očigledno da nije lako upravljati partijom "na vremenskoj udaljenosti od devet sati".

SAD traže bivšeg obavještajca Snoudena zbog optužbi za špijunažu, dok je vojnik Mening juče osuđen na 35 godina zatvora zbog odavanja povjerljivih informacija.

Bonus video: