Počelo suđenje Bo Silaju: Nisam kriv, priznao sam pod pritiskom

"On (Tang Sijaolin) samo pokušava da dobije smanjenje kazne. Zato grize kao bijesan pas", rekao je Bo
0 komentar(a)
Bo Silaj, Foto: Beta/AP
Bo Silaj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.08.2013. 09:21h

Bivši član Politbiroa Komunističke partije Kine Bo Silaj je na početku suđenja za korupciju i zloupotrebu službenog položaja danas negirao da je primao mito.

Bo je pred sudom u gradu Đinanu kazao da nije tačno da je primio više od milion kineskih juana (122.000 eura) od biznismena Tanga Sijaolina. Takođe je potvrdio da je ranije pred disciplinskom komisijom partije priznao da je bio korumpiran, ali je naglasio da je to učinio "pod pritiskom", navodi se na blogu Krivičnog suda.

Bo je Tanga Sijaolina nazvao "lažljivcem".

"On (Tang Sijaolin) samo pokušava da dobije smanjenje kazne. Zato grize kao bijesan pas", rekao je Bo.

Prema navodima tužilaštva, Bo je kao zvaničnik partije zloupotrijebio položaj kako bi ostvario profit, primio značajne sume novca i nekretnine i pronevjerio državni novac.

On je optužen da je zajedno sa svojom suprugom Gu Kailaj i njihovim sinom Bo Guaguom primio 21,79 miliona juana (2,67 miliona eura) od Stanga Sijaolina i još jednog biznismena. Za sada se ne zna koliko će trajati suđenje, ali analitičari očekuju da će biti kratko - dan ili dva.

Centralni komitet Komunističke partije Kine je u novembru 2012. godine isključio Bo Silaja iz partije. Ukinut mu je poslanički imunitet i izbačen je iz skupštinskih redova.

Tada je najavljeno da će bivši gradonačelnik Čongćinga i kandidat za visoku funkciju prije nego što je bio upleten u skandal, odgovarati za optužbe o korupciji, zloupotrebi vlasti, uzimanje mita, ali i nedolične odnose sa više žena.

Njegova supruga, Gu Kailaj je zbog ubistva britanskog biznismena Nila Hejvuda, u avgustu 2011. godine uslovno osuđena na smrt, što je jednako doživotnoj robiji.

Bonus video: