Radnici u Fukušimi provjeravaju na stotine kontejnera

Nakon jučerašnjeg incidenta prilikom kojeg je došlo do izlivanja 300 tona radioaktivne vode kojom su hlađeni oštećeni reaktori, radnici provjeravaju ostatak kontejnera sa radioktivnom vodom
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 08:55h

Radnici u oštećenoj japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima danas žurno provjeravaju na stotine kontejnera u kojima se čuva visoko radioaktivna voda, pošto je iz jednog kontejnera iscurila kontaminirana voda.

Oko 300 tona toksične vode iscurilo je juče iz kontejnera u kome se nalazila voda korišćena za rashlađivanje oštećenih reaktora, a operater nuklearke TEPCO upozorio je juče da je dio vode mogao da se nađe u Pacifiku, javila je agencija AFP.

"Žurno provjeravamo oko 300 kontejnera istog tipa koji sadrže kontaminiranu vodu da li imaju isti problem s curenjem", rekao je portparol firme TEPCO Cujoši Numadžiri.

Numadžiri je kazao da su radnici završili sa ispumpavanjem vode iz problematičnog kontejnera i da je nastavljeno sa uklanjanjem zemljišta kontaminiranog vodom.

Nuklearna regulatorna agencija je juče saopštila da je nivo incidenta na trećem nivou, označenom kao "ozbiljan incident" od mogućih sedam međunarodne nuklearne skale incidenata, dok je upozorenje podignuto na nivo jedan, što ukazuje na "anomaliju".

U katastrofi u martu 2011. godine, kada je usljed zemljotresa i cunamija došlo do velikog oštećenja tri reaktora nuklearke Fukušima, incident je bio označen nivoom sedam.

Galerija

Bonus video: