Ko je ko u Muslimanskom bratstvu

Hapšenja članova i funkcionera Muslimanskog bratstva postala su egipatska svakodnevica. Broj žrtava uličnih nereda svakodnevno raste. Bratstvo poziva na nove masovne proteste. Saznajte ko je ko u toj organizaciji
7 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 08:36h

Nakon svrgavanja prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Morsija početkom jula, širom zemlje organizuju se protesti, a broj žrtava raste svakoga dana. Lideri Mursijevog pokreta Muslimansko bratstvo su ili u pritvoru ili u bjekstvu.

Članovi Bratstva koji su na slobodi pojavljuju se na demonstracijama na kojima se zahtjeva oslobađanje Morsija, ali i u stranim medijima, navodi BBC.

Muhamed Badi

Duhovni vođa Bratstva Muhamed Badi uhapšen je u utorak.

Badi je po struci veterinarski patolog, a studirao je na više egipatskih univerziteta. U Bratstvu je imao više administrativnih funkcija, a više puta je služio zatvorsku kaznu zbog svog političkog djelovanja. Ulogu vođe pokreta preuzeo je 2010. godine.

Krajem jula izjavio je da je "svrgavanje Morsija kriminalniji čin od uništenja Kabe u Meki", što je dovelo do mnogobrojnih reakcija.

Badi je u julu optužen za podsticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebalo bi da počne 25. avgusta. Uhapšen je nekoliko dana pošto je njegov sin Amar ubijen u neredima u Kairu.

Mahmud Ezat

"Čuvar finansija i tajni" Muslimanskog bratstva Mahmud Ezat jedna je od vodećih figura u organizaciji još od šezdesetih godina.

Pridružio se Bratstvu kada je imao 18 godina i probio se do vrha pokreta 2010. godine. Bio je hapšen više puta i služio je kaznu zajedno sa Badijem i Kairat al-Šatirom.

Uprkos svojoj vodećoj ulozi koju ima u organizaciji, nije se mnogo pojavljivao u javnosti, a u decembru 2012. godine je označen kao "najopasniji čovjek" u Bratstvu, a akademik Sa'd al-Din Ibrahim rekao je za njega da predstavlja "veliku enigmu".

Kairat el-Šatir

Inženjer, biznismen i islamistički aktivista Kairat el-Šatir smatra se jednim od najuticajnijih ličnosti u pokretu.

Bio je zatvoren za vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka, i bio je prvi kandidat za predsjednika unutar pokreta, prije nego što ga je diskvalifikovala komisija.

Smatra se glavnim finansijerom Bratstva.

Šatir je uhapšen 5. jula, odmah po zbacivanju Muhameda Morsija.

Muhamed al-Beltagi

Generalni sekretar Partije za slobodu i pravdu, koja je ogranak Muslimanskog bratstva, i bivši član egipatskog parlamenta Muhamed al-Beltagi bio je aktivista u aferi "Mavi Marmara" 2010. godine.

Desetog jula tužioci su naredili hapšenje Beltagija, a zatim i da se zamrzne njegova imovina.

Još uvijek je na slobodi i pojavljuje se svakodnevno u Raba al-Adavijahu, gdje drži govore.

Kritike Muslimanskog bratstva u egipatskim medijima su se fokusirale na Beltagija, koji se sumnjiči da je stajao iza nasilja koje su, navodno, izazvali pripadnici Bratstva.

Gehad al-Hadad

Sin Morsijevog savjetnika za spoljnje poslove Isama al-Hadada, Gehad Hadad je viši savjetnik i portparol Bratstva. Studirao je na Monfort univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu i tečno govori engleski.

Hadad je bio i strateg za medije u Morsijevoj kampanji 2011. godine i aktivan je u stranim medijima.

Daje intervjue za BBC, Skaj Njuz, Gardijan i CNN i aktivan je i na društvenoj mreži Tviter.

Esam el-Erijan

Zamjenik predsjednika Partije za slobodu i pravdu Esam el-Erijan još uvijek nije priveden, iako su njegovo hapšenje prošlog mjeseca naredili tužioci.

Redovno se pojavljuje u domaćim i stranim medijima. Pokrenuo je mnoštvo reakcija svojim izjavama o egipatskim Jevrejima i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ahmad Arif

Portparol Bratstva u arapskim medijima Ahmad Arif je stomatolog po struci i ekspert u islamskoj i hrišćanskoj teologiji. Njegovo postavljenje je bilo dobro primljeno u egipatskim medijima.

Arif još uvijek nije uhapšen i redovno se pojavljuje i drži govore u javnosti.

Abd-al-Rahman al Bar

Često opisivan kao "Muftija Muslimanskog bratstva", Abd-al-Rahman al Bar je najstarija vjerska ličnost u Bratstvu.

Nije priveden i često sa vjernicima prisustvuje okupljanjima podrške Muhamedu Morsiju.

Galerija

Bonus video: