Bredli Mening: Iza narodnog heroja krije se usamljeni vojnik

Veći dio Meningovog života – njegov poremećaj rodnog identiteta, sklonost emocionalnim ispadima i usamljenost – dobro je dokumentovan
58 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 09:55h

Za pristalice, Bredli Mening je narodni heroj: čovjek koji je rizikovao i na kraju žrtvovao svoju slobodu kako bi otkrio istinu o američkim ratnim angažmanima.

Presuda od 35 godina zatvora to neće promijeniti.

Međutim, u seriji saslušanja u vojnoj bazi Fort Mid, isplivao je drugi, tragičniji portret Meninga: onaj usamljenog i zbunjenog mladog vojnika koji je te ško zanemarivan u djetinjstvu.

Veći dio Meningovog života – njegov poremećaj rodnog identiteta, sklonost emocionalnim ispadima i usamljenost – dobro je dokumentovan. Ali koliko je tačno Mening patio kao dječak nije bilo poznato do skoro.

Šanse za sretno djetinjstvo Meningu nisu bile velike ni prije nego što se rodio. Njegova tetka Debora van Alstin, rijetka stabilna figura u njegovom životu, prisjetila se dana kada je otkrila da je njegova majka još jednom ostala trudna.

„Pomislila sam u sebi: o, ne“, kazala je za „Gardijan“, „zato što je zaista previše pila“.

Suzan je tada bila u trećem mjesecu trudnoće a kada se Mening rodio, sa svega 2,7 kg, imao je simptome nedonoščeta sa alkoholnim sindromom. Meningova sestra, Kejsi Mejdžor, ukazala je na uznemirujuću sliku odrastanja uz roditelje koji su ih zanemarivali.

Velika cijena za život u slobodnom društvu

Dejvid Kombs, branilac Meninga najavio je da će tražiti pomilovanje od predsjednika SAD Baraka Obame.

Advokat Kombs je nakon izricanja presude u, kako navode agencije, "emotivnom obraćanju" novinarima, pročitao poruku koju je Mening pripremio za američkog predsjednika.

"Ako odbijete moj zahtijev za pomilovanje, odslužiću kaznu na koju sam osuđen, znajući da ponekad mora da se plati velika cijena da bi se živjelo u slobodnom društvu", navodi se u Meningovoj poruci.

Kombs

Ubrzo je reagovala i Bijela kuća, saopštivši da će biti razmotrena svaka molba koju uputi Mening ili njegov branilac.

Kombs je danas najavio da će već sljedeće nedelje uputiti zahtjev za pomilovanje, ili bar za smanjenje kazne.

"Sad je trenutak da se zaustave Bredove dalje patnje, vrijeme da se naš predsjednik fokusira na zaštitu onih koji otkrivaju greške u sistemu, a ne da bivaju kažnjeni", rekao je advokat.

Uz advokata Kombsa stao je i "Amnesti Internešnel", najavljujući onlajn peticiju kojom će se od Obame tražiti da pomiluje Meninga.

Povodom presude oglasio se i Meningov ujak Kevin Foks koji je za BBC televiziju rekao da prema njegovom mišljnju Bredli nije ni trebalo da bude osuđen, i dodao da je on za njega heroj.

Američka Unija za građanska prava, takođe se oglasila povodom presude istakavši da je pravosudni sistem u SAD veoma loš ako više kažnjava vojnika koji je iznio informacije o greškama, dok sa manjim kaznama prolaze onih koji su ubijali civile.

Prilikom današnjeg izricanja presude, vojni sudija pukovnik Denis Lind rekla je da je Mening obavezan da odsluži trećinu kaznu, nakon čega bi mogao da stekne pravo na uslovni otpust.

On je već odslužio više od tri godine, koliko se nalazi u pritvoru.

Prema presudi, Mening je Vikiliksu predao više od 700 hiljada povjerljivih dokumenata, depeša i diplomatskih pisama američkih zvaničnika.

On je, u trenutku kada je došao u posjed svih tih dokumenata, radio kao niži analitičar u američkoj vojnoj bazi u Bagdadu.

Među povjerljivim spisima, nalazio se i šokantan video snimak na kome američki Apač helikopter puca na iračke pobunjenike, pri čemu ubija i dvojicu novinara i snimatelja Rojtersa.

Takođe, u diplomatskoj prepisci američkih zvaničnika sa Stejtom departmentom koja je otkrivena, često se sa nipodaštavanjem i podsmijehom govorilo o političarima zemlje domaćina, uz navođenje koje stranke i političari najviše odgovaraju interesima SAD i koji lokalni zvaničnici nude saradnju.

Galerija

Bonus video: