Iran ne vjeruje da je Asad koristio hemijsko oružje

Iran, glavni regionalni saveznik režima u Damasku, odbacio je danas optužbe da je Al Asad koristio hemijsko oružje i za isti napad optužio opoziciju
1 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2013. 08:08h

Vlasti Irana odbacile su danas tvrdnje opozicije u Siriji da su snage sirijskog predsjednika Bašara el Asada juče koristile hemijsko oružje, u napadu na prigradsko naselje Damaska.

"Ako je informacija o korišćenju hemijskog oružja tačna, onda su ga koristile terorističke grupe koje su pokazale da ne prezaju ni od kakvog zločina", rekao je visoki iranski zvaničnik Mohamad Džavad Zarif.

On je dodao da je "terorističkim grupama" u interesu da "pogoršaju i internacionalizuju" krizu u Siriji. Zarif je naglasio da Teheran osuđuje svaku upotrebu hemijskog oružja, kao i da je u kontaktu sa sirijskom vladom, kako bi zajedno razmotrili to pitanje.

Sirijska opozicija optužila je sirijsku vojsku da je juče ubila 1.300 ljudi u predgrađu Damaska, koristeći hemijsko oružje.

Napad se dogodio u trenutku kada se u Siriji nalazi tim stručnjaka UN koji sprovodi istagu o uporebi hemijskog oružja u sukobima u toj zemlji.

Bijela kuća je saopštila da je "duboko zabrinuta" zbog izvještaja da je sirijska vlada koristila hemijsko oružje, a Rusija je ocijenila da su ti navodi "unaprijed planirana provokacija". U sukobima, koji su Siriji počeli u martu 2011. godine, poginulo je više od 100.000 ljudi.

UN bez zahtjeva o istrazi o hemijskom oružju u Siriji

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija saopštio je u srijedu, nakon hitnog sastanka o situaciji u Siriji, da je neophodno pojasniti izvještaje o navodnom napadu hemijskim oružjem na predgrađa Damaska, ali nije zatražio sprovođenje istrage u koji bi učestvovali istražitelji UN koji se trenutno nalaze u Siriji.

"Postoji jaka zabrinutost među članicama Savjeta o optužbama i opšti utiskak da mora da postoji pojašnjenje o onome šta se desilo i da situacija treba pažljivo da se prati", rekla je ambasadorka Argentine pri UN Maria Kristina Perseval novinarima, nakon hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti koji je bio zatvoren za javnost.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska su među 35 država koje su zatražile da istražitelj UN Ake Selstrom, čiji se tim trenutno nalazi u Siriji, istraži ovaj incident što je prije moguće.

Diplomate UN su, međutim, rekle da su se Rusija i Kina usprotivile formulaciji kojom bi se zahtijevala istraga UN, prenio je Rojters.

Sirijska opozicija optužila je režim lidera Bašara al Asada da je njegova vojska u srijedu upotrijebila hemijsko oružje u napadu na pobunjenike u predgrađima prijestonice i da je tom prilikom poginulo čak do 1.300 ljudi, što Damask demantuje, navodeći da je riječ o lažnim optužbama.

Galerija

Bonus video: