Rusija: Zatvor za zvaničnike odgovorne za 172 žrtve poplava

Oni su optuženi da nisu preduzeli neophodne mjere kako bi upozorili na opasnosti od jakih kiša, kao i da na vrijeme nisu proglasili vanrednu situaciju
0 komentar(a)
Rusija poplava, Foto: Beta/AP
Rusija poplava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.08.2013. 09:57h

Četiri ruska zvaničnika osuđena su danas na kazne od tri i po do šest godina zatvora, pošto je utvrđeno da snose odgovornost za smrt 172 osobe u poplavama u julu 2012. godine na jugozapadu Rusije.

Sud u Abinsku, u regionu Krasnodar, osudio je bivšeg visokog zvaničnika Krimske oblasti Vasilija Krutka, gradonačelnika Krimska Vladimira Ulanovskog i predstavnika lokalne službe za vanredne situacije Viktora Jadnova na kazne od šest, tri i po, odnosno četiri godine zatvora.

Gradonačelnica mjesta Nijnebakanskaj Irina Rijabčenko osuđena je uslovno na tri i po godine zatvora. Sud je utvrdio da su njih četvoro krivi za nemar, odnosno da nisu preduzeli neophodne mjere kako bi upozorili stanovnike Krimske oblasti na opasnosti od jakih kiša, kao i da na vrijeme nisu proglasili vanrednu situaciju.

U blizini Krimska su u poplavama uzrokovanim jakim kišama u julu 2012. godine stradale 172 osobe, a 35.000 je djelimično ili u potpunosti ostalo bez imovine.

Bonus video: