Toksičnost vode koja ističe iz Fukušime na nivou "ozbiljnog incidenta"

Jedan od vodećih južnokorejskih prevoznika - preduzeće Asiana Airlines - najavio otkazivanje čarter letova između glavnog grada Južne Koreje i Fukušime
3 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 10:22h

Japanska uprava za regulisanje radioaktivnosti (NRA) dramatično je pojačala upozorenje na toksičnost vode koja ističe iz nuklearnog postrojenja u Fukušimi, s nivoa jedan, što znači "anomalija", na nivo tri, koji, prema međunarodnoj skali nuklearnih incidenata, označava "ozbiljan incident".

U isto vrijeme, jedan od vodećih južnokorejskih prevoznika - preduzeće Asiana Airlines - najavio otkazivanje čarter letova između glavnog grada Južne Koreje i Fukušime, prenijela je Raša tudej.

Posljednjih dana je iz postrojenja u Fukušimi iscurilo oko 300 tona vode koja sadrži visoku količinu radioaktivnosti, što je najveći incident koji se dogodio u Fukušimi poslije kvara na tri reaktora nakon cunamija u martu 2011. godine.

Tada je proglašen maksimalni nivo toksičnosti - sedam, čime je Fukušima potvrđena kao najveća nuklearna katastrofa poslije Černobila 1986.

Mjerenje zračenja objavljeno na na sajtu NRA je 100 jedinica na sat.

Nivo radijacije u vodi koja je iscurila iz postrojenja je takva da bi osoba koja bi se nalazila na pola metra udaljenosti u roku od sat vremena dobila pet puta veću dozu radijacije od maksimalne dopuštene godišnje radijacije za radnike u nuklearnim postrojenjima.

Galerija

Bonus video: