UN: Tražimo od egipatskih vlasti dozvolu za raspoređivanje posmatrača

"Uznemireni smo zbog nastavka nasilja u Egiptu. Pogibija 36 pritvorenika od ruku policajaca veoma je zabrinjavajuća i trebalo bi da bude predmet ozbiljne istrage"
0 komentar(a)
Egipat, Kairo, protesti, Morsijeve pristalice, Foto: Beta/AP
Egipat, Kairo, protesti, Morsijeve pristalice, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.08.2013. 14:50h

Visoki komesarijat za ljudska prava UN pozvao je vlasti Egipta da dozvole raspoređivanje posmatrača koji bi procijenili situaciju na terenu u toj zemlji, najavljeno je iz svjetske organizacije.

"Tražimo od egipatskih vlasti da nam dozvole raspoređivanje posmatrača za zaštitu ljudskih prava kako bismo mogli da procijenimo kakva je situacija na terenu", navodi se u saopštenju.

Visoki komesarijat želi da prikupi informacije na osnovu svjedočenja nevladinih organizacija i drugih izvora, precizirala je ta agencija UN.

"Uznemireni smo zbog nastavka nasilja u Egiptu. Pogibija 36 pritvorenika od ruku policajaca veoma je zabrinjavajuća i trebalo bi da bude predmet ozbiljne istrage", navodi se.

Komesarijat je takođe naveo da se prema svim osobama lišenim slobode treba odnositi humano i u skladu s međunarodnim pravom.

Oko 900 ljudi poginulo je u sukobima policije i pristalica svrgnutog predsjednika Egipta Mohameda Morsija koje zahtijevaju njegov povratak na mjesto šefa države.

Morsijev pokret Muslimansko bratstvo navodi da je u sukobima poginulo više od 2.000 ljudi.

Bonus video: