Kineski profesor upozorava na "klopke demokratije"

"Egipat nije izuzetak među zemljama u tranziciji ka demokratiji jer su političke turbulencije skoro uvijek bile posljedica demokratizacije autoritarnih država"
54 pregleda 0 komentar(a)
egipat, kairo, protesti, Foto: Rojters
egipat, kairo, protesti, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.08.2013. 10:06h

Zemlje u razvoju treba da se čuvaju da ne upadnu u "klopku demokratije", što su naročito pokazali krvavi nemiri u Egiptu, upozorio je danas profesor Univerziteta za međunarodni biznis i ekonomiju, Ding Long, prenosi kineski list People's Daily.

Ding je ocijenio da su nasilje i sukobi egipatske policije i hiljada demonstranata pokazali da je egipatska demokratska tranzicija u posljednje dvije godine rezultirala ćorsokakom.

"Ozbiljni poremaćaji mogu da se dese kada zemlje u razvoju pošto-poto imitiraju zapadni demokratski model"

Po Dingu, Egipat nije izuzetak među zemljama u tranziciji ka demokratiji jer su, kako je ocijenio, političke turbulencije skoro uvijek bile posljedica demokratizacije autoritarnih država.

"Demokratska tranzicija je još preuranjena za mnoge zemlje u razvoju čija ekonomija i društveni razvoj ne mogu da se usklade s tom promjenom. Kao rezultat, na površinu izbijaju nacionalni i vjerski sukobi koji su prethodno bili prigušeni autoritarnim režimom", ocijenio je Ding. Dodao je da je za demokratiju potrebno više od pobjede na izborima, a njenu suštinu čine duh inkluzivnosti i kompromisa.

"Ekonomija na ivici kolapsa gurnula je Egipat u političku nestabilnost. Prioritet treba da budu ponovno uspostavljanje socijalnog reda i promocija pomirenja kako bi se Egipat vratio na put demokratije", ocijenio je kineski profesor.

Po njegovim riječima, demokratizaciji u zemljama u razvoju treba da prethodi pripremna faza, tokom koje prioritet treba da bude razvoj ekonomije, kako bi se ojačale društvene organizacije i civilno društvo. "Ozbiljni poremaćaji mogu da se dese kada zemlje u razvoju pošto-poto imitiraju zapadni demokratski model", upozorio je Ding.

Bonus video: