Diplomatski tonovi iz Sjeverna Koreje kao početak nove politike?

Ova zemlja je u prošlosti iznosila prijetnje, a rječnik koji je danas upotrebljen ne sadrži element zastrašivanja kao ranije izjave poput prijetnji nuklearnim ratovima
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.08.2013. 09:12h

Sjeverna Koreja je kritikovala zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD blažim tonom nego obično, što se tumači kao znak zainteresovanosti da očuva diplomatiju.

Sjeverna Koreja obično koristi ratobornu retoriku kada kritikuje južnokorejsko-američke vojne vježbe zato što ih smatra probom za invaziju, ali ovog puta nije dala nijednu tako oštru izjavu od kada su vježbe juče počele.

Sjevernokorejski Komitet za mirno ujedinjenje Koreje prekinuo je dosadašnje ćutanje Pjongjanga rekavši da su to "veliki antisjevernokorejski ratni manevri" i upozorivši Južnu Koreju da bi se mogla suočiti sa nepreciziranim "katastrofalnim posljedicama koje se ne mogu kontrolisati", navodi AFP.

Portparol sjevernokorejskog komiteta takođe je optužio predsjednicu Južne Koreje Park Geun-hje da je dala "ratobornu izjavu" kada je juče rekla da vojska treba da bude spremna da obezbijedi mir.

On je preko državnih medija rekao da komentari Parkove "hlade teško zagrijanu atmosferu za dijalog" između dvije Koreje. Njena kancelarija nije odmah potvrdila te komentare.

Sjeverna Koreja je u prošlosti iznosila slične prijetnje, a riječnik koji je danas upotrebljen ne sadrži element zastrašivanja kao ranije izjave poput prijetnji nuklearnim ratovima kakve je Pjongjang upućivao za vrijeme proljećnih vojnih vežbi saveznika Južne Koreje i SAD.

Bonus video: