Počela vojna vježba SAD i Južne Koreje

Zapovjednik Združene komande i američkih snaga u Južnoj Koreji, general Džejms Turman ranije je izjavio da je cilj vježbe da se održi spremnost snaga za odbranu
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 08:45h

U Južnoj Koreji jutros je počela redovna vojna vježba SAD i Južne Koreje u kojoj će do 30. avgusta učestvovati oko 80.000 vojnika.

Kako je navelo Ministarstvo odbrane Južne Koreje gdje se ta vježba naziva "pripremom za invaziju Sjeverne Koreje", veći dio vježbe je kompjuterska simulacija, ali u tome ipak učestvuje 80.000 vojnika.

U Južnoj Koreji je tokom cijele godine raspoređeno oko 25.000 američkih vojnika. Zapovjednik Združene komande i američkih snaga u Južnoj Koreji, general Džejms Turman ranije je izjavio da je cilj vježbe da se održi spremnost snaga za odbranu.

Prethodne redovne godišnje vojne vježbe Južne Koreje i SAD izazivale su oštro negodovanje Sjeverne Koreje koja je to tumačila kao direktnu provokaciju, ali ove godine nema oštre reakcije Pjongjanga, navodi agencija Frans pres.

Poslije ovogodišnjih jakih tenzija, Seul i Pjongjang su posljednjih nekoliko nedjelja ponovo uspostavili dijalog i postigli nekoliko sporazuma. Dogovoreno je izmeđju ostalog da ponovo bude otvorena zajednička pogranična industrijska zona u Kesongu, na sjevernokorejskoj teritoriji, nedalako od zajedničke granice, koja je zatvorena u aprilu.

Galerija

Bonus video: