Kairo: Razmjena vatre između demonstranata i snaga bezbjednosti

Pucnjava je nastala kad su pripadnici snaga bezbjednosti nasilno počeli da izvode demonstrante koji su bili okupljeni u džamiji El Fatih
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2013. 20:10h

Policija i pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija okupljeni u džamiji El Fatih u Kairu pucali su danas jedni na druge, a podataka o žrtvama još nema.

Do razmjene vatre došlo je u trenutku kada je policija počela da iz džamije nasilno izvodi demonstrante koji su tamo bili okupljeni.

Dok ih je policija izvodila, građani okupljeni ispred džamije udarali su štapovima i motkama Morsijeve pristalice, javio je izvještač AFP.

"To su teroristi", vikali su građani pokazujući na Morsijeve pristalice.

Akcija izvođenja Morsijevih pristalica iz džamije još uvijek traje, a kada je ona počela, dva helikoptera nadlijetala su trg Ramzes, gdje se nalazi džamija El Fatih.

Jedan očevidac je egipatskoj agenciji MENA rekao da je neko sa minareta džamije pucao na bezbjednosne snage, koje su uzvrtile paljbom na napadača.

Jedna žena, koja je bila u džamiji, ranije je za AFP rekla da demonstranti traže uvjeravanja da neće biti hapšeni i da će ih vojska zaštiti od napada protivnika svrgnutog predsjednika, okupljenih ispred džamije.

Džamija El Fatih je jedna od najvećih na svijetu, ima 6.500 kvadratnih metara i može da primi oko 7.000 vjernika.

Egipatska policija juče je uhapsila 1.004 osobe za koje se sumnja da su članovi Muslimanskog bratstva, kojem pripada i Morsi.

Morsijeve pristalice juče su se ponovo okupile na ulicama egipatskih gradova uprkos policijskom času i uvedenom vanrednom stanju.

Bratstvo je danas saopštilo da je među poginulim demonstrantima i Amar Badi, sin jednog od lidera Bratstva, Muhameda Badija.

Muslimansko bratstvo pozvalo je danas na nove proteste.

Sukobi su eskalirali u srijedu, pošto je policija odlučila da rastjera pristalice svrgnutog predsjednika sa dva trga u Kairu. Tada je poginulo više od 600 ljudi.

Galerija

Bonus video: