Rusija kritikuje predlog da se ispita Trampov prevodilac

Ruski ambasador u SAD Anatoli Antonov izrazio je nadu da će "usmeni dogovori između Trampa i Putina biti ispunjeni"
77 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2018. 14:15h

Ruski političari pridružii su se predsjedniku Vladimiru Putinu u osudi predloga iz SAD da se ispita prevodilac američkog predsjednika Donalda Trampa na samitu s Putinom o tome šta su dva predsjednika govorila u četiri oka.

Ruski ambasador u SAD Anatoli Antonov izrazio je nadu da će "usmeni dogovori između Trampa i Putina biti ispunjeni".

Putin i Tramp su u ponedjeljak u Helsinkiju imali prvo razgovor u četiri oka samo sa prevodiocima prije nego što su im se pridružile proširene delegacije.

Ruski zvaničnici zabrinuti su da bura negodovanja u SAD oko Trampovih izjava poslije samita s Putinom u ponedjeljak u Helsinkiju, mogla da blokira buduću saradnju o Siriji ili kontroli naoružanja, o čemu se razgovaralo na samitu.

Ruski zvaničnici odbacili su Trampove kontradiktorne izjave o onome što je rekao Putinu na samitu.

Oni su se, međutim, naljutili na predloge američkih kongresmena da se ispita Trampov prevodilac.

Konstantin Kosačev, predsedavajući odbora za međunarodne odnose Gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je danas da ta ideja predstavlja opasan presedan koji prijeti "cijeloj ideji diplomatije", prenijele su ruske novinske agencije.

Putin: Samit sa Trampom uspješan, krećemo putem pozitivnih promjena

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je njegov prvi samit sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom bio "uspješan" i optužio Trampove protivnike u SAD da ometaju svaki napredak po pitanjima koja su razmatrana.

U razgovoru sa ruskim diplomatama Putin je rekao da su odnpsi Rusije i SAD "na neki način gori nego tokom Hladnog rata", ali da je njegov ovonedeljni sastanak sa Trampom omogućio da krenu "putem pozitivnih promjena".

"Vidjećemo kako će se stvari razvijati dalje" dodao je ruski predsjednik, koji je izrazio zabrinutost zbog "snaga" u SAD koje nije imenovao, a koje, kako je rekao, pokušavaju da spriječe svaki napredak u odnosima prije svega saradnju oko rata u Siriji i kontroli naoružanja.

U prvom reagovanju na samit sa Trampom, Putin je insistirao da Rusija ostaje "otvorena za kontakte sa SAD".

Bonus video: