Vrhovni komandant nikada nije stvarno na odmoru

Predsjednici moraju da izgledaju samouvjereno, usredsređeno i da su puni razumijevanja, a ne smiju da djeluju kao da su uzbuđeni zbog krize
8 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2013. 20:10h

Avgust zna da pokvari neke od najbolje osmišljenih predsjedničkih planova za odmor. Samo pitajte Baraka Obamu. Ili Bila Klintona. Ili bilo kog od predsjednika Buš.

Obama, odlučan da uzme slobodnu sedmicu od svakodnevnih aktivnosti, prekinuo je nakratko odmor u četvrtak da bi osudio ubijanje stotina ljudi u nasilnom gušenju demonstracija koje je sprovela egipatska vojna vlada.

Međutim, u riziku od nove runde kritika, Obama je odmah nastavio da igra golf nakon jutarnjeg saopštenja.

U petak, pošto ga je nacionalna savjetnica za bezbjednost, Suzan Rajs, obavijestila o Egiptu, izašao je da vozi bicikl sa suprugom Mišel i kćerkama.

Kakvu poruku je trebalo iz ovoga izvući? On neće biti talac svjetskih dešavanja.

Aksiom predsjedničke vlasti je da vrhovni komandant nikada nije stvarno na odmoru. Kodovi za lansiranje atomske bombe koje nosi vojni pomoćnik su uvijek pri ruci. Moderna tehnologija predsjedniku dozvoljava da radi bilo gdje.

Međutim, kada se umiješaju svjetski događaji, predsjednici moraju pažljivo da povlače poteze. Moraju da izgledaju samouvjereno, usredsređeno i da su puni razumijevanja, a ne smiju da djeluju kao da su uzbuđeni zbog krize.

Avgust nije uvijek blagonaklon prema predsjedniku.

Džordž Buš mlađi je odavao sliku koju predsjednici žele da izbjegnu kada se u avgustu 2002, tokom odmora u Kenebankportu u Mejnu odlučio da reaguje na samoubilački napad u Izraelu tokom partije golfa.

„Apelujem na sve nacije da urade sve što je u njihovoj moći da zaustave ove terorističke ubice. Hvala. A sad gledajte ovaj udarac“, kazao je Buš.

Ovakva slika nije bila od pomoći predsjedniku koji je samo nekoliko mjeseci ranije dobio visoke ocjene za reakciju na napade 11. septembra 2001, samo da bi ih proćerdao kada je rat u Iraku postao nepopularan nakon invazije 2003. Dok su trupe bile izložene opasnosti, on se ostavio igranja golfa i posvetio planinskom biciklizmu.

Njegov otac, predsjednik Džordž Buš stariji, otputovao je u svoju kuću na obali okeana u Kenebankportu, gdje se skoro svake godine svog mandata od 1989. do 1993. suočavao sa nekom vrstom avgustovskih izazova

„Šta je to sa avgustom?“, pitao je jednom novinare.

Na palubi svog broda, tokom ribolova sa Brentom Skoukroftom, savjetnikom za nacionalnu bezbjednost, Buš se bavio ratnim planom da suzbije iračku invaziju na Kuvajt u avgustu 1990. i da američku politiku uskladi sa „novim svjetskim poretkom“.

Mogućnost da Amerikancima saopštite dobre vijesti pomaže predsjednicima na odmoru da izbjegnu lošu sliku u javnosti.

U avgustu 1991, Buš stariji je ponovo bio na svom brodu kada je pozvan da se vrati i odgovori na telefonski poziv sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova koji je upravo bio preživio kratkotrajni puč.

Mogućnost da Amerikancima saopštite dobre vijesti pomaže predsjednicima na odmoru da izbjegnu lošu sliku u javnosti

„Ovo je bio emotivan dan“, kazao je.

Ponekad svjetska kriza može da promijeni temu.

U avgustu 1998, predsjednik Bil Klinton je bio na odmoru, oporavljajući se od skandala sa Monikom Luinski. Novinari su očekivali da će 20. avgusta igrati golf.

Umjesto toga, predsjedničkom povorkom automobila došao je u Bijelu kuću odakle je objavio da američka vojska vrši napade protiv „jedne od najaktivnijih terorističkih baza na svijetu“ u Avganistanu.

To je bio prvi susret Amerikanaca sa liderom Al Kaide Osamom bin Ladenom. Sa ili bez namjere, on je omogućio značajno skretanje pažnje sa skandala Luinski.

„Sada se vraćam u Vašington kako bih od tima za nacionalnu bezbjednost saznao posljednje informacije“, kazao je Klinton prije hitnog povratka u Vašington.

Prevela: D.Vraneš Redžić

Galerija

Bonus video: