Kineski brodovi nakratko ušli u spornu oblast

Japanska obalska straža je saopštila da su brodovi nešto poslije podneva napustila teritorijalne vode ali da su ostali u toj oblasti
2 komentar(a)
Kineski ratni brod, Foto: Shutterstock
Kineski ratni brod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.08.2013. 11:14h

Brodovi Kineske obalske straže su uplovili u sporne vode koje su razlog svađe s Tokijom, saopštili su japanski zvaničnici.

Četiri vladina broda provela su oko dva sata u vodama Istočnog kineskog mora, unutar 12 milja od ostrva koje kontroliše Tokio i naziva Senkaku, a za koja Peking tvrdi da su njegova i zove Diaoju.

Japanska obalska straža je saopštila da su brodovi nešto poslije podneva napustila teritorijalne vode ali da su ostali u toj oblasti, prenio je AFP.

Obilazak ostrva od strane kineskih brodova uslijedio je nakon što je Peking juče pozvao japanskog ambasadora i uručio mu protest zbog posjete skoro 100 japanskih poslanika parlamenta hramu Jasukuni na godišnjicu japanske predaje u Drugom svjetskom ratu.

Posjete japanskih političara hramu su viđene kao šamar susjednim zemljama, posebno Kini i Južnoj Koreji, koje su propatile zbog japanske imperijalističke okupacije u prvoj polovini 20. vijeka.

Ove zemlje to vide i kao oživljavanje japanskog militarizma jer se u spornom svetilištu odaje počast od strane saveznika osuđenim japanskim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata.

Današnji incident je poslednji u seriji ulazaka kineskih brodova u sporne vode, čime Peking želi da demonstrira suverenitet nad tim dijelom mora, a što je dovelo da su odnosi između dva susjeda na najnižem nivou.

Prošle nedjelje japansko ministarstvo spoljnih poslova je pozvalo kineskog predstavnika pošto su kineski brodovi proveli duže od jednog dana oko ostrva, što je najduže zadržavanje od kako se spor ponovo razbuktao nakon nacionalizacije nekih od ostrva od strane Tokija prošle godine.

Ostrva, oko kojih se vjeruje da se nalaze znatne količine nafte i gasa, posmatrači vide kao najveće žarište u tom dijelu svijeta i mjesto mogućeg oružanog konflikta dvije najveće ekonomske sile Azije.

Bonus video: