nijedan iz crne gore

Beogradski, zagrebački i Univerzitet u Ljubljani među 500 najboljih

U kriterijume rangiranja spadaju naučni i istraživački radovi, uticaj na nauku, citiranost radova, uticaj univerziteta u regionu
0 komentar(a)
FPN, Univerzitet u Beogradu, Foto: Flickr.com/univerzitet_u_beogradu
FPN, Univerzitet u Beogradu, Foto: Flickr.com/univerzitet_u_beogradu
Ažurirano: 15.08.2013. 15:12h

Šangajska lista - akademsko rangiranje 500 najboljih univerziteta u svijetu (ARWU) koje od 2003. sprovodi Centar za prestižne univerzitete pri univerzitetu Jiao Tong u Šangaju i ove je godine potvrdila prevlast američkih univerziteta Ove godine, na listi 500 najboljih našli su se i Univerzitet u Beogradu, Zagrebački i Univerzitet u Ljubljani.

Među prvih 10 nalazi se osam američkih i dva britanska univerziteta, a kao prvi je rangiran Harvard pa Stanford, Berkli, MIT, Kembridže, Kalteč, Prinston, Kolumbija, Čikago i Oksford.

Među prvih 20 čak je 17 američkih univerziteta. Što se tiče kontinentalne Evrope, najbolje je rangiran univerzitet ETH Cirih koji je na listi ARWU-a zauzeo 20. mjesto.

Francuski univerziteti Pjer i Marija Kiri i Paris-Sud zauzela su 37, odnosno 39. mjesto. Među 500 najuglednijih je 146 američkih, 37 britanskih i isto toliko njemačkih, te 34 kineska univerziteta, iako nijedan nije u prvih 100.

Najbolji njemački univerziteti nisu zauzeli visoka mjesta. TUM u Minhenu je na 50. mjestu, Hajdelberg na 54, Univerzitet u Minhenu na 61.

Najbolji austrijski univerzitet je Beč koji se nalazi u grupi od 151. do 200. mjesta. Dva najbolja italijanska univerziteta su u Pisi i Rimu (La Sapienca) koji se nalaze u grupi od 101. do 150. mjesta. Praški Karlov univerzitet se smjestio između 201. i 300. mjesta, a na popisu nema nijednog slovačkog, bugarskog ili rumunskog univerziteta. Na popisu je recimo tek jedan indijski i dva ruska univerziteta.

Najbolji univerziteti u azijsko-pacifičkom regionu su Tokio (21) i univerzitet u Kijotu (26) te Melburn na 56. mjestu. Prvi put među 100 najboljih ulazi holandski Univerzitet Groningen, a ove godine na popis ulazi 11 novih univerziteta, među kojima King Abdullah University of Science and Technology u Saudijskoj Arabiji, Coimbra u Portugalu i Katolički univerzitet Korea u Južnoj Koreji.

Na listi 500 najboljih, zagrebački se našao u grupi od 401. do 500 mjesta, gdje je i Univerzitet u Ljubljani, dok je Univerzitet u Beogradu popravio svoju poziciju i sada se nalazi u grupi od 301. do 400 mjesta.

U kriterijume rangiranja spadaju naučni i istraživački radovi, uticaj na nauku, citiranost radova, uticaj univerziteta u regionu.

U cilju "transparentnosti" u odabiru univerzitetskih studija, Evropska unija je odlučila da ove godine sprovede vlastito rangiranje prvih 700 univerziteta u svijetu pod nazivom U-Multirank prema širim kriterijumima. Objava najboljih po tim kriterijumima se očekuje u proljeće 2014. godine.

Preporučujemo za Vas