PETICIJA

Spasite Virungu, najstariji nacionalni park u Africi

WWF je danas pokrenuo kampanju za zaštitu Nacionalnog parka Virunga od eksploatacije nafte. Organizacija poziva kompaniju Soco da obustavi svoje planove za istraživanje nafte u Virungi
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 15:40h

Svjetski fond za prirodu (WWF) upozorio je danas da naftna istraživanja ugrožavaju najstariji afrički nacionalni park Virunga u Kongu, na čijoj teritoriji je zabilježena najveća biološka raznovrsnosti na tom kontinentu.

U posljednjem izvještaju WWF-a se ističe da bi upravljalnje tim parkom na održivi način, umjesto da se koristi za štetnu eksploataciju nafte, lokalnom stanovništvu moglo donijeti 1,1 milijardu dolara godišnje.

"Bogati prirodni resursi Virunge tu su za dobrobit stanovnika Konga, a ne da ih crpe strane naftne kompanije", rekao je direktor WWF-a

Studija "Ekonomska vrijednost Nacionalnog parka Virunga" ukazuje da bi koncesije za eksploataciju nafte, koje su dodijeljene za više od 85 odsto površine parka, mogle prouzrokovati zagađenje, političku nestabilnost i koštati ljude njihovih radnih mjesta.

U junu ove godine, UNESCO-ov komitet za svjetsku baštinu pozvao je na povlačenje svih naftnih koncesija u Virungi i pozvao koncesionare kao što su Total SA i Soco International PLC da ne poduzimaju istraživanja na području UNESCO svjetske prirodne baštine. Total SA obavezao se na poštovanje granica parka Virunga, ostavljajući samo englesku kompaniju Soco, kao jedinu naftnu kompaniju s planovima za istraživanje unutar parka.

"Bogati prirodni resursi Virunge tu su za dobrobit stanovnika Konga, a ne da ih crpe strane naftne kompanije", rekao je direktor WWF-a u Kongu Rejmond Lumbuenamo. On je istakoa da budućnost njegove zemlje zavisi od održivog razvoja, i dodao da od parka ekonomski zavisi više od 50.000 ljudi.

"Crpljenje nafte ovde moglo bi imati razorne posljedice za lokalne zajednice koje se oslanjaju na Virungu za ribu, vodu za piće i druge potrebe", kazao je Lumbuenamo.

U izvještaju se navodi da bi izlivanje nafte, curenje cjevovoda i paljenje plina moglo zagaditi vazduh, vodu i tlo toksinima, na što su ukazale i studije iz drugih područja gdje se eksploatiše nafta, koje su otkrile da naftna industrija može uzrokovati zdravstvene probleme i sukobe zbog nalazišta. Studija je pokazala da bi ekstrakcija nafte mogla ugroziti slatkovodne ekosisteme, bogate šume i rijetke biljne i životinjske vrste Virunge.

Park je dom za više od 3.000 različitih vrsta životinja, uključujući i kritično ugrožene planinske gorile.

"Sad je vrijeme da povučemo crtu. Naftne kompanije stoje na pragu jednog od najvrjednijih i najosjetljivijih mjesta, ali nećemo stati dok Virunga ne bude sigurna od ove potencijalne ekološke katastrofe", rekao je izvršni direktor WWF Internationala Lase Gustavson.

WWF je danas pokrenuo kampanju za zaštitu Nacionalnog parka Virunga od eksploatacije nafte. Organizacija poziva kompaniju Soco da obustavi svoje planove za istraživanje nafte u Virungi i svim ostalim mjestima koja su svjetska prirodna baština.

Potpisom peticije na wwf.panda.org možete pomoći da se spasi ovaj nacionalni park.

Galerija

Preporučujemo za Vas