Brazilske vlasti tuže Samsung zbog izrabljivanja radnika

Jedan zaposleni dnevno sastavi skoro 3.000 telefona, drugi kaže da imaju 32 sekunde da sastave mobilni telefon
1 komentar(a)
Ažurirano: 15.08.2013. 08:53h

Brazilski tužioci traže od Samsunga 108 miliona dolara zbog izrabljivanja radnika i radnih uslova u fabrici na sjeverozapadu zemlje, piše Wall Street Journal. Novac bi bio podijeljen radnicima.

"Zbog intenzivnog tempa rada na pokretnoj traci i ponavljajućih aktivnosti, zaposlenima je ugroženo zdravlje", izjavio je za ovaj nedjeljnik brazilski tužilac.

U Samsungovoj fabrici u Manausu radi šest hiljada ljudi. Associated Press piše da jedan zaposleni dnevno sastavi skoro 3.000 telefona, drugi kaže da imaju 32 sekunde da sastave mobilni telefon, a 65 sekundi da sastave TV prijemnik. Radnici tvrde da rade i 27 dana zaredom, 15 sati dnevno!

"Jako brinemo za radno okruženje, jako se trudimo da radno okruženje u našim fabrikama osigurava najviše standarde na području zdravlja i sigurnosti zaposlenih, i to za sve naše zaposlene širom svijeta", poručili su iz Samsunga, dodajući da će u potpunosti sarađivati sa brazilskim vlastima.

Ovo nije prva tužba protiv elektronskog diva. Godien 2011. Brazil je tužio Samsung zbog vrlo loših uslova rada, kada se Samsung nagodio i platio 200.000 dolara. Kako podsjeća AP, Samsung je bio optuživan da je u Kini zapošljavao djecu, a u Južnoj Koreji zaposleni su dizali tužbe zbog opasnosti po zdravlje u Samsungovim fabrikama.

Bonus video: