Mening se izvinio zbog davanja povjerljivih informacija Vikiliksu

"Izvinjavam se zbog svega što je proizašlo iz mojih djela. Posljednje tri godine su za mene bile veliko iskustvo"
6 komentar(a)
Bredli Maning, Foto: Reuters
Bredli Maning, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.08.2013. 08:32h

Bivši niži obavještajni analitičar u vojsci SAD-a, Bredli Mening izvinio se zbog odavanja državnih tajni internet stranici Vikiliks.

"Žao mi je što sam povrijedio ljude. Žalim što sam naštetio Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je 25-godišnji vojnik u završnoj fazi procesa koji se protiv njega vodi na vojnom sudu u državi Maerilend.

"Izvinjavam se zbog svega što je proizašlo iz mojih djela. Posljednje tri godine su za mene bile veliko iskustvo", rekao je Mening, prenosi agencija Rojters.

Mening bi mogao da bude osuđen na 90 godina zatvora jer je proslijedio 700.000 dokumenata, snimaka i diplomatskih bilješki Vikiliksu, što je stranicu na čijem je čelu Džulijan Asanž , dovelo u centar svjetske javnosti.

Meningovi advokati pokušavaju da mu izdejstvuju blažu kaznu i tražili su da sudu predoče da su Maningovi nadređeni zanemarili znakove mentalnog stresa kod njega, a vojni psiholog je svjedočio da se Mening osjećao izolovanim.

Presuda Meningu trebalo bi da bude izrečena najranije naredne sedmice.

Vojni sudija pukovnika Denis Lind oslobodila je 30. jula Meninga krivice za pomaganje neprijatelju, najteže tačke optužnice za davanje povjerljivih dokumenata Vikiliksu, ali ga je proglasila krivim po većini od ukupno 20 tačaka optužnice za najveće odavanje tajnih informacija u američkoj istoriji.

Američka vlada tražila je maksimalnu kaznu zbog, po njenoj ocjeni, ozbiljnog ugrožavanja nacionalne bezbjednosti, uključujući i izvještaje sa ratišta u Iraku i Avganistanu, dok su aktivisti opravdavali Meningov potez kao nešto što razotkriva tajne američke operacije u inostranstvu.

Bonus video: