POKRET TAMAROD

Bahrein: Policija suzavcem spriječila šiitski protest

Pokušali da natjeraju vladajuću sunitsku kraljevsku porodicu da dozvoli demokratske promjene u Bahreinu u kojoj većinu od oko 1,25 miliona stanovnika čine šiiti
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 19:38h

Policija u Bahreinu je danas suzavcem i gumenim mecima nasrnula na aktiviste opozicionog šiitskog pokreta Tamarod koji su pokušali da se okupe u blizini američke ambasade u Manami kako bi pozvali na demokratske promjene u toj kraljevini kojom vladaju suniti, javljaju agencije.

Aktivisti su krenuli u snažniju kampanju koja traje dvije i po godine, pokušavajući da natjeraju vladajuću sunitsku kraljevsku porodicu da dozvoli demokratske promjene u Bahreinu u kojoj većinu od oko 1,25 miliona stanovnika čine šiiti.

Bahrein je inače vrlo važan saveznik Sjedinjenih Država u njihovoj kampanji protiv šiitskog Irana.

Opozicione vođe su putem društvenih mreža pozvali na masovna okupljanja u Bahreinu, a vlasti su reagovale pojačanim mjerama sigurnosti. SAD je privremeno odlučio da zatvori svoju ambasadu u toj zemlji.

Šiitski pokret u Bahreinu je kopija pokreta Tamarod u Egiptu, krivca za velike proteste koji su doveli do svrgavanja predsjednika Muhameda Morsija.

Galerija

Preporučujemo za Vas