Automobilska industrija izlazi iz krize?

Sa njemačkog Univerziteta Duisburg je stigla studija koja proriče da će ipak evropski proizvođači najzavisniji od tog tržišta u drugoj polovini ove godine početi da staju na noge
62 pregleda 1 komentar(a)
Fiat, Foto: Beta/AP
Fiat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.08.2013. 17:05h

Evropskom krizom najviše pogođeni FIAT, Seat, Pegeot-Citroen, Opel već su značajno smanjili svoje gubitke i u drugoj polovini godine ih čekaju dalja poboljšanja

Jedni stručnjaci nedavno su utvrdili da će evropsko tržište automobila ove godine pasti na nivo najniži u posljednjih 20 godina. Međutim, sa njemačkog Univerziteta Duisburg je stigla studija koja proriče da će ipak evropski proizvođači najzavisniji od tog tržišta u drugoj polovini ove godine početi da staju na noge.

Stručnjaci sa Univerziteta Duisburg su u svojoj tradicionalnoj studiji izmjerili dobit i profitnu stopu po automobilu isključivo u osnovnoj djelatnosti proizvođača kako luksuznih tako i masovnih limuzina, a prije plaćenih kamata i poreza, i utvrdili da je Fijat u prvoj polovni ove godine imao gubitak po automobilu od 130 eura, seat 164 eura, pežo-citroen 349 eura, a reno 457 eura.

Po nominalnom iznosu tako mjerene dobiti najuspešnija je u klasi masovnih proizvođača japanska Tojota, a u klasi luksuznih automobila porše. Tojota je, podvlače istraživači a prenose evropski mediji, poslije više promašaja, snažno stala na noge i povećala svoju dobit, a ona po automobilu iznosi 1801 evro, što je profitna stopa od 9 odsto. Nominalno manju dobit po automobilu, ali nešto veću profitnu stopu (9,3 odsto), ima drugoplasirani Hundai.

Među proizvođačima luksuznih automobila po dobiti prednjači Porše sa 16 590 evra po autu ili profitnom stopom od 18,4 odsto. Istraživači sa Univerziteta Duisburg podvlače da popularni njemački masovni proizvođač auta Folksvagen zaostaje po profitabilnosti za svojom konkurencijom, i po duisburškim mjerenjima, nalazi se na 9. mestu sa dobiti od 629 evra po automobilu i stopom od 3 odsto.

Tako je dobit Folksvagena ove godine pala, pošto je prošle godine iznosila 751 euro po autu. I Porše i Folksvagen u vlasništvu su jedne porodice.

Bonus video: