9 eksplozija

Eksplozije u Iraku: 60 mrtvih, ranjeno oko 200 ljudi

Devet odvojenih eksplozija na pijacama i u trgovačkim ulicama izgleda da su bile usklađene i izvedene po uzoru na napade koji su se dogodili u utorak
109 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2013. 18:12h

U nizu eksplozija automobila bombi u većinski šiitskim četvrtima Bagdada danas je ubijeno 50, a ranjeno 140 ljudi, rekli su policija i medicinske službe, a u napadu u gradu Tuz Kurmatu ubijeno je najmanje desetero, a ranjeno 45 osoba.

Devet odvojenih eksplozija na pijacama i u trgovačkim ulicama izgleda da su bile usklađene i izvedene po uzoru na napade koji su se dogodili u utorak u Bagdadu u kojima je ubijeno 50 osoba.

Napadi u Iraku sve su brojniji od početka godina sa više od 1.000 žrtava u julu, koji je postao najsmrtonosniji mjesec od 2008. godine, po podacima UN.

Nasilje u Iraku je poraslo od aprila kada su vladine snage oštro napale jedan sunitski kamp, a broj napada na civile i pripadnike bezbjednosnih snaga je porastao primjetno tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana.

Pobuna sunitskih islamističkih militanata protiv vlade predvođene šiitima dobija na zamahu, a rasplamsava se i građanski rat u susjednoj Siriji koji i podstiče netrpeljivost među sektama i islamskim grupama na Bliskom istoku.

Izvan Bagdada bombaš samoubica detonirao je bombu u automobilu na prometnoj ulici u gradu Tuz Kurmatu, 170 kilometara sjeverno od prijestonice, ubivši najmanje desetoro, a ranivši 45 osoba, rekli su izvori iz policije i medicinskih službi.

Grad Tuz Kurmato nalazi se na posebno nasilnom području, a pravo na upravljanje njime polažu i centralna iračka vlada i autonomni irački Kurdistan.

Policija vjeruje da je bombaš pokušao da dođe do lokalnog sjedišta kurdske političke stranke, ali do zgrade nije mogao da dopre zbog pojačanih mjera sigurnosti na tom području.

Galerija

Preporučujemo za Vas