Izrael bespilotnom letjelicom napao egipatske militante na Sinaju

Anonimni egipatski zvaničnici ističu da su ubijeni bili radikalni militanti i da je izraelski napad izveden u saradnji s egipatskom vojskom
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2013. 20:25h

Najmanje 5 osoba je ubijeno u napadu izraelskog drona (bespilotne letjelice) na prostoru egipatskog Sinaja, potvrdili su egipatski zvaničnici iz redova snaga sigurnosti. Anonimni egipatski zvaničnici ističu da su ubijeni bili radikalni militanti i da je izraelski napad izveden u saradnji s egipatskom vojskom.

Napad su potvrdili i islamistički militanti: "Naši heroji postali su mučenici za vrijeme džihada protiv Jevreja u raketnom napadu na okupiranoj zemlji", poručila je militantna grupa "Ansar Bayt al-Maqdis", prenosi Rojters.

Portparol egipatske vojske, Ahmed Ali, rekao je da je egipatska vojska ubila 60 islamističkih militanata na prostoru Sinaja od rušenja Mohameda Morsija, tačnije - u periodu između 5.jula i 4. avgusta. Takođe je naveo i da je u istom periodu 64 militanata ranjeno i da ih je preko 100 uhapšeno u velikoj vojnoj ofanzivi egipatske vojske protiv ekstremista na Sinaju koja je izvedena početkom jula ove godine.

Prošlog mjeseca je izraelska vojska postavila raketne sisteme u blizini Sinaja ističući da je cilj istih da zaustave potencijalne napade militanata koji se bore protiv egipatske vojske i nove vlade nakon što je s vlasti srušen islamistički predsjednik Mohamed Morsi. Izrael je takođe u blizinu egipatske granice postavio i sisteme poznate pod imenom "Iron Dome".

Saradnja između egipatske i izraelske vojske ne iznenađuje, naime, prema mirovnom ugovoru, egipatska vojska mora od Izraela da traži direktno dozvolu za ulazak na prostor Sinaja i za vojne operacije koje tamo planira da sprovede. Prema mirovnom sporazumu s Izraelom iz 1979. egipatska vojska mora da traži ovakvo formalno dopuštenje Izraela za svaku operaciju na Sinaju. Mnogi egipatski političari tvrde da taj sporazum treba raskinuti, to je tvrdio i Morsi, ali nakon što je došao na vlast to ipak nije učinio.

U operaciji egipatske vojske učestvuje kopnena vojska, vazdušne snage, kao i mornarica. Informacije govore da je vojska blokirala sve puteve, mostove i tunele koji vode iz Sjevernog Sinaja prema drugim egipatskim provincijama. Egipatske snage sigurnosti ističu da se na ovako odsječenom prostoru nalazi oko 500 naoružanih ekstremista koji bi mogli da iskoriste i lokalno stanovništvo kao živi štit.

Razne militante grupe koje su sklonište potražile u pustinjama Sinaja ojačale su zbog nemira na prostoru Sjeverne Afrike zadnjih godina. Nakon pada Mubaraka 2011. odmah su započeli nemiri, a vjeruje se da je na ovom prostoru završila i znatna količina libijskog oružja nakon rata u toj zemlji. Prije 3 dana nepoznati napadači ubili su jednog egipatskog političara, Abdela Hamida Selmija, na prostoru sjevernog sinajskog grada el-Ariš.

Egipatska državna novinska agencija MENA ističe kako su 4. avgusta militanti izveli bombaške napade protiv islamskih svetilišta na prostoru grada Bir el-Abd i naselja el-Megara. Uz to desilo se i nekoliko napada na egipatsku policiju i vojne kontrolne punktove.

Galerija

Bonus video: