Filipini počinju razgovore o povećanju pristupa SAD bazama te zemlje

Nekoliko stotina pripadnika američkih specijalnih snaga nalaze se na jugu Filipina od 2002, gdje pomažu u obučavanju filipinskih vonika
2 komentar(a)
Američki vojnici, marinci, Foto: Beta/AP
Američki vojnici, marinci, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.08.2013. 18:45h

Filipini će uskoro početi razgovore o povećanju pristupa SAD bazama te zemlje, što će rezultirati povećanjem broja američkih vojnika na Filipinima.

"Mi pokušavamo to da uradimo čim budemo mogli, što pre. Ako govorimo o pristupu, mislim da treba da razgovaramo o modalitetima i parametrima", izjavio je filipinski šef diplomatije Albert del Rosario.

Nekoliko stotina pripadnika američkih specijalnih snaga nalaze se na jugu Filipina od 2002, gdje pomažu u obučavanju filipinskih vonika koji se bore protiv islamskih ekstremista.

"Ako i kada postoji sporazum o pristupu onda će stići i oprema iz SAD. Upravo sada razmatramo modalitete povećanog američkog vojnog prisustva. Jedan modalitet je vršenje intenzivnih vježbi", izjavio je ministar odbrane Volter Gasmin 27. juna kada je plan prvi put najavljen.

Gasmin je, međutim, istakao da neće biti gradnje novih baza i da nije predviđeno da američki vojnici ostanu trajno na Filipinima.

Nekoliko destina hiljada američkih vojnika bilo je stacionirano na Filipinima u vazduhoplovnoj bazi Klark i mornaričkoj bazi Subik sjeverno od Manile do početka 90-ih godina.

Međutim SAD, čija su kolonija Filipini bili, morale su da napuste baze zbog antiameričkog raspoloženja i spora oko cijene zakupa. Prema sada važećem ustavu, na Filipinima je zabranjeno trajno prisustvo stranih baza, navodi AFP.

U bazama Klark i Subik, koje se sada djelimično koriste u komercijalne svrhe, i dalje se nalaze i servisiraju američki vojni avion i ratni brodovi za kratkotrajne vežbe.

Bonus video: