Morsijeve pristalice prkose vlasti

Na hiljade muškaraca, žena i djece prisustvovalo je molitvi u zoru kojom je označen kraj mjeseca posta - Ramazana
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 12:08h

Na hiljade pristalica svrgnutog predsjednika Egipta Mohameda Morsija danas je na ulicama Kaira slavilo početak islamskog praznika Bajrama, prkoseći time vladi koja je tražila od demonstranata da se povuku s ulica.

Agencija AFP prenosi, da za sada nema nikakvih znakova da je vlada spremna da sprovede svoju prijetnju da će ukloniti islamističke protestne kampove postavljene posle svrgavanja Morsija, prenijela je agencija AFP.

Na hiljade muškaraca, žena i djece prisustvovalo je molitvi u zoru kojom je označen kraj mjeseca posta - Ramazana.

Oni su se okupili i slavili na trgovima na kojima su podignuti kampovi Morsijevih pristalica.

Vlada je u srijedu rekla da će čim Ramazan prođe ukloniti kampove pristalica svrgnutog predsjednika, dok su lideri Muslimanske braće, odakle dolazi Morsi, pozvale na "proteste do pobjede" povećavajući bojazan od daljeg krvoprolića.

Upozorenje demonstrantima objavljeno je pošto je privremeni egipatski predsjednik Adli Mansur saopštio u sredu da su napori međunarodnih posrednika da riješe krizu u zemlji propali.

Vojni izvor rekao je agenciji Rojters da se vlasti uzdržavaju od upotrebe sile s ciljem da uklone protestne kampove, dijelom zbog straha da bi liberalni potpredsjednik Mohamed El Baradei mogao da podnese ostavku, čime bi bio uklonjen ključni izvor političkog legitimiteta za vojnu vlast.

Nekoliko hiljada Morsijevih pristalica marširalo je, takođe, širom Egipta, uključujući Aleksandriju i Kenu, slaveći Bajram i zahtjevajući vraćanje Morsija na vlast.

Privremeni premijer Hazem el Beblavi posetio je Centralne bezbjednosne snage zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova u očiglednom nastojanju da smiri tvrdokorno krilo nestrpljivo da se krene sa čvršćim akcijama.

Beblavi ih je ubjeđivao da je na vrhu prioriteta vlade bezbjednost i da nema stabilnog društva bez bezbjednosti zasnovane na zakonu kao i da štiti državni suverenitet i živote svojih građana i njihovu imovinu, saopštila je kancelarija Beblavija.

Više od 250 ljudi poginulo je u neredima od kada je vojska smijenila Morsija.

Galerija

Bonus video: