Snoudenov otac pohvalio Putinovu hrabrost

Lon Snouden, otac odbjeglog američkog obaveštajca, uveren je da ruski predsjednik Vladimir Putin neće popustiti pod pritiskom Vašingtona da izruči njegovog sina
0 komentar(a)
Snoudenov otac, Lon Snouden, Foto: Youtube
Snoudenov otac, Lon Snouden, Foto: Youtube
Ažurirano: 08.08.2013. 10:12h

Otac odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena, Lon Snouden, pohvalio je hrabrost ruskog predsjednika Vladimira Putina, jer je njegovom sinu dao azil.

Lon Snouden je, u intervjuu agenciji Rojters, rekao da je uvjeren da će Putin ostati nepokolebljiv pod pritiskom Vašingtona, koji traži izručenje odbjeglog saradnika američke Centralne obavještajne agencije da bi mu se sudilo po optužbama za špijunažu.

"Predsjednik Vladimir Putin čvrsto stoji. Poštujem snagu i poštujem hrabrost", rekao je otac odbjeglog obavještajca koji je dobio jednogodišnji privremeni azil u Rusiji.

"Te igre 'E dobro, neću da idem na taj sastanak'... Ne vjerujem da će predsjednik Vladimir Putin pasti na to", rekao je Lon Snouden, aludirajući na odluku američkog predsjednika Baraka Obame da otkaže bilateralni sastanak sa Putinom, koji je trebalo da se održi u Moskvi u septembru.

Oštro je kritikovao administraciju američkog predsjednika Baraka Obame zbog način na koji su tretirali slučaj njegovog sina, zbog čega Edvard nije imao izbora osim da zatraži azil u nekoj zemlji.

Snoudenov otac očekuje da će otići u posjetu Rusiji ovog mjeseca.

Sa sinom nije razgovarao od kako je napustio SAD i otišao u Hong Kong prije nego što su u junu otkrivene informacije o tajnom elektronskom programu nadgledanja pod nazivom "Prizma", koji je sprovodila američka Nacionalna bezbjednosna agencija, u kojoj je Snouden, takođe, radio.

"Radije ne bih sa njim da razgovaram dok ne budem mogao da otputujem i vidim ga licem u lice. I veoma se radujem toj mogućnosti", kaže Lon Snouden.

Kada bude otišao u posjetu sinu u Rusiju neće ponijeti ništa sa sobom ili učiniti bilo šta što bi moglo da se protumači kao nezakonito pomaganje i podržavanje njegovog sina, koga američko pravosuđe tretira kao bjegunca.

Otac i sin u misiji

Lon Snouden radio je u Obalskoj straži 30 godina do odlaska u penziju u januaru 2009. godine.

Kaže da ne uzima olako neovlašćeno objavljivanje povjerljivih podataka, ali da je naučio mnogo o motivima koje su njegovog sina opredijelili da učini tako nešto.

"Vjerujem da je moj sin otkrio prava kršenja zakona koja sprovodi vlada i vjerujem da imamo mnogo političara, do najviših nivoa, mnogo političara koji su ugroženi i posramljeni time", rekao je Lon Snouden.

Svog sina opisao je kao nekoga ko je "ponizan", i kome je sigurno bilo neprijatno da bude u centru pažnje medija.

Upitan da li vjeruje da će se njegov sin ikada vratiti u SAD, Lon Snouden je odgovorio da je apsolutno uvjeren da hoće.

Snoudenov otac je rekao da je sada "u misiji" i da želi da kroz nevladinu organizaciju uči ljude o njihovim pravima.

"Boriću se i nema tog političara, sve do predsjednika SAD, koji će me zastrašiti", poručio je otac Edvarda Snoudena.

Lon Snouden je na kraju rekao da ne namjerava da ostane u Rusiji i da tamo živi sa sinom - kaže da su SAD mjesto gdje želi da bude.

Zvanična Moskva saopštila je juče da je razočarana Obaminom odlukom otkaže sastanak sa Putinom, uz napomenu da je poziv i dalje otvoren.

Obama će ipak prisustvovati samitu G20 u Sankt Peterburgu 5. i 6. septembra, ali se neće, kao što je bilo predviđeno, sastati sa Ruskim liderom dan ranije.

Bonus video: