Kopti u Asjutu na jugu Egipta strahuju od islamista

U gradu Asjutu na jugu Egipta sprovodi se sve intenzivnija kampanja mržnje prema hrišćanima, optužuju ih da su na neki način izdejstvovali puč protiv Morsija.
98 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2013. 14:27h

Egipatski hrišćani, kopti, koji žive u gradu Asjut na jugu zemlje, žive u velikom strahu od islamista, nakon svrgavanja predsjednika države Mohameda Morsija i demonstracija njegovih pristalica koje porukama mržnje ukazuju da su kopti doveli do Morsijevog pada i pozivaju na njihovo uklanjanje.

Pošto je u noći između utorka i srijede 10.000 islamista u Asjutu demonstriralo protiv hrišćana, obilježavajući njihove domove krstićima i nazivajući koptskog papu Tavadrosa Drugog "psom", oglasile su egipatske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Te organizacije, ukupno njih 16, upozorile su na mogućnost novog talasa nasilja u Egiptu, i zatražile su od novih, privremenih vlasti da zaštite hrišćansku manjinu, koja čini 10 odsto populacije Egipta, dominantno muslimanske zemlje.

Vojska je 3. jula u puču oborila Morsija, koji potiče iz islamističke organizacije Muslimansko bratstvo, a nakon masovnih demonstracija opozicije koju su pored ostalih činili sekularni muslimani, liberali, ateisti i hrišćani. Uslijedili su protesti Morsijevih pristalica, ali dok su islamisti u Kairu, prema ocjeni Asošiejted presa (AP), u defanzivi, oni u Asjutu i drugdje na jugu Egipta vode sve intenzivniju kampanju mržnje prema hrišćanima, optužujući ih da su na neki način izdejstvovali puč protiv Morsija.

U gradu Asjutu, demonstranti su noću marširali ulicom u kojoj živi najviše kopta pjevajući "islam, islam, uprkos hrišćanima", dok je grupa od desetoro djece uz nadzor jedne odrasle osobe sprejem ispisivala poruke na zidovima poput "bojkotujmo hrišćane". Jedan od grafita glasi "Tavadros je džukela", i odnosi se na koptskog patrijarha Tavadrosa Drugog.

Kuće, crkve i radnje koje pripadaju hrišćanima označene su velikim, iscrtanim krstovima.

U hrišćanskim bogomoljama više nema popodnevnih službi. Očevici tvrde da su demonstranti gestikulirali hrišćanima - prevlačenjem šake preko grla i pokazivanjem srednjeg prsta. Oni isto tako kažu da su uvrede na račun hrišćana postale svakodnevica.

Asjut ima najbrojniju koptsku zajednicu u Egiptu. Taj grad ima oko pola miliona ljudi, a nalazi se na 400 kilometara južno od Kaira. Potiče iz vremena faraona i spominje se u Novom Zavjetu.

Otkako je oboren Morsi, u tom gradu su česte demonstracije islamista, koje se gotovo stalno odvijaju noću, a lokalne vlasti ne uspijevaju to da spriječe.

Gamal Adam, guverner provincije u kojoj se nalazi Asjut, rekao je AP-u da su vlasti odustale od brisanja grafita jer veoma brzo bivaju opet ispisani, a i komunalci se izlažu opasnoti ako ih islamisti uhvate kako brišu njihove poruke.

Na jugu Egipta religija ima jak uticaj a veoma je rasprostranjeno siromaštvo kao i zavist prema relativnom velikom broju hrišćana koji zarađuju pristojno. Kako navodi AP, dio bogatijeg stanovništva napustio je Asjut.

Po svom porijeklu i običajima najbliži drevnim Egipćanima

Kopti je izraz koji se koristi za vjernike Koptske pravoslavne crkve u Egiptu. Iako postoje različite koptske zajednice i tradicije u svijetu, taj se izraz koristi uglavnom za Egipat, a ponekad se gledaju i kao zasebna etnička grupa. Razlog je prvenstveno u tome što su egipatski Kopti po svom porijeklu i običajima nešto bliži drevnim Egipćanima od ostalih Egipćana koji su s vremenom bili prihvatili islam i arapsku kulturu.

Kopti su nakon arapskog osvajanja Egipta godine 641. dugo vremena bili građani drugog reda. Tek su pod vladavinom reformatorski nastrojenog Muhammada Alija po pravima izjednačeni s muslimanima.

Kopti imaju vlastiti koptski jezik, ali on služi isključivo u liturgijske svrhe, mada ga i tamo potiskuje arapski jezik koga su Kopti odavno prihvatili u svakodnevnom životu.Smatra se da u Egiptu živi oko 8 000 000 Kopta sto cini 10% populacije.

Kopti su do arapskog proljeća 2011. godine uglavnom izbjegavali politiku, ali onda su počeli da traže da se i njihov glas čuje u politici. Novi koptski patrijarh Tavadros Drugi, izabran prošle godine, otvoreno je kritikovao Mohameda Morsija i poručivao koptima da se uključe u politiku.

Ovaj potez je, kako ocjenjuje AP, bio rizičan, jer najbrojnije koptske zajednice, poput one u Asjutu, žive u istim ruralnim zonama gdje ima najviše najkonzervativnijih i najvatrenijih islamista.

Dok je Morsi bio predsjednik, neki od njegovih konzervativnih pristalica su sve više predstavljali hrišćane kao neprijatelje i upozoravali ih da su u Egiptu - manjina. Kada su krenule masovne demonstracije protiv Morsija, 30. juna, pristalice sada svrgnutog predsjednika su tvrdile da protestnim pokretom dominiraju hrišćani.

Galerija

Bonus video: