Egipatske vlasti žele da rasture kampove demonstranata

Morsijeve pristalice su postavile dva protestna kampa u prijestonici Egipta nakon što ga je vojska zbacila sa vlasti 3. jula
0 komentar(a)
Egipat, Foto: Beta/AP
Egipat, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.08.2013. 15:35h

Privremeni egipatski premijer Hazem al-Beblavi rekao je da će dva kampa islamističkih demonstranata u Kairu definitivno biti rasturena.

"Neće biti predomišljanja kad je riječ o rasturanju kampova Raba i Nahda", kazao je Beblavi, precizirajući da je odluka vlade o tome konačna, prenose svjetske agencije pozivajući se na državnu televiziju u Egiptu.

On je dodao da su demonstranti "prešli sve granice mirnih protesta" podstičući nasilje, koristeći oružje, blokirajući puteve i pritvarajući građane, prenosi Rojters.

Ova odluka je uslijedila pošto je predsjedništvo saopštilo da strano posredovanje u pregovorima s pristalicama svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija nije uspelo.

Morsijeve pristalice su postavile dva protestna kampa u prijestonici Egipta nakon što ga je vojska zbacila sa vlasti 3. jula.

U međuvremenu, državna novinska agencija je danas javila da će vodeća islamska ustanova u Egiptu, Al-Azhar, sazvati sastanak o krizi u toj zemlji iduće nedjelje, u pokušaju da riješi nastali zastoj pošto je vlada ranije danas saopštila da međunarodno posredovanje između privremenog rukovodstva zemlje koje podržava vojska i Muslimanske braće nije dalo očekivane rezultate.

Al-Azhar će sazvati "značajan sastanak" nakon što se oglasi kraj islamskog mjeseca ramazana, navodi agencija MENA.

Na sastanak će biti pozvani ljudi koji su predložili inicijative za okončanje krize, kako je rekao neimenovani zvaničnik Al-Azhara, kako bi se otpočelo nacionalno pomirenje, a sastanku bi trebalo da prisustvuje i šeik Ahmed al-Tajeb, glavni imam ove, 1000 godina stare institucije, navodi Rojters.

Bonus video: