Na Tajlandu protesti zbog amnestije

Na stotine policajaca s štitovima i palicama, betonskim blokovima i žicom zatvorilo je prilaze parlamentu, kako bi spriječili demonstrante da dođu do zgrade u centru Bangkoka
0 komentar(a)
Tajland, protesti, Foto: Beta/AP
Tajland, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.08.2013. 09:41h

Oko 2.000 demonstranata okupilo se oko tajlandskog parlamenta u protestu protiv zakona kojim se daje amnestija za političke nerede pristalica vlade.

Na stotine policajaca s štitovima i palicama, betonskim blokovima i žicom zatvorilo je prilaze parlamentu, kako bi spriječili demonstrante da dođu do zgrade u centru Bangkoka.

Vlada premijerke Jingluk Šinavatre se priprema nekoliko dana za demonstracije. Najavljeni protesti su izazvali strahovanja od novih nereda u politički turbulentnoj zemlji u vrijeme kada poslanici počinju s debatom o amnestiji.

Poslije mirnog sučeljavanja, policija je rekla da će propustiti poslanike opozicije da uđu u parlament, nakon čega je vođa demokrata pozvao demonstrante da se raziđu

Poslanici opozicione Demokratske partije, uključujući i bivšeg premijera i sadašnjeg šefa stranke Abhisita Veđađiva, predvodili su pristalice u maršu na barikade oko 200 metara od parlamenta.

Poslije mirnog sučeljavanja, policija je rekla da će propustiti poslanike opozicije da uđu u parlament, nakon čega je vođa demokrata pozvao demonstrante da se raziđu.

Reporteri agencije AFP na licu mjesta kažu da se demonstranti ne razilaze, a da njih 50-tak pokušava da se probije kroz barikade.

Prije ulaska u parlament Abhisit je pohvalio riješenost demonstranata ali ih je pozvao da odstupe. "Ne treba da žurimo jer će ova borba biti duga...moramo biti oprezni", rekao je on.

Bivši premijer je takođe optužio vladu da pokušava da "izbijeli" kršenja ljudskih prava, podržavajući zakon o amnestiji.

Predloženom amnestijom planira se odbacivanje svih optužbi za one koji su bili umiješani u političke nerede u periodu poslije vojnog udara kojim je zbačen tadašnji premijer Taksin Ssinavatra, septembra 2006. pa do maja 2012. Vođe i organizatori nereda bili bi izuzeti.

Opozicija strahuje da će zakon biti izmanipulisan od strane vladajuće Puea Thai partije kako bi se ukinula i presuda zatvora za bivšeg premijera Taksina, brata sadašnje premijerke Jingluk.

Bonus video: