Kaesong se opet otvara

Saopštenje je uslijedilo oko 90 minuta nakon što je Južna Koreja saopštila korake za kompenzaciju gubitaka vlasnicima fabrika u Kaesongu zbog obustave poslova
0 komentar(a)
Kaesong, Koreja, Foto: Rojters
Kaesong, Koreja, Foto: Rojters
Ažurirano: 07.08.2013. 09:22h

Sjeverna Koreja je saopštila da će ponovo otvoriti zatvorenu industrijsku zonu Kaesong, koju je osnovala zajednički s Južnom Korejom, i predložila Seulu nove razgovore o normalizaciji rada postrojenja za iduću nedjelju.

Sjeverokorejski Komitet za miroljubivo ujedinjenje Koreje, koji vodi poslove s Jugom, rekao je da će biti zagarantovana i bezbjednost Južnokorejanaca koji posjećuju zonu s fabrikama, prenijela je državna agencija KCNA.

Saopštenje je uslijedilo oko 90 minuta nakon što je Južna Koreja saopštila korake za kompenzaciju gubitaka vlasnicima fabrika u Kaesongu zbog obustave poslova, što je shvaćeno kao prvi potez ka konačnom zatvaranju Kaesonga, posljednjeg simbola saradnje između dvije Koreje, prenio je Rojters.

Nazivajući Kaesong "simbolom mira" oni su pozvali Pjongjang da prihvati zahtjev Seula za davanjem garancija kao bi se izbjegli budući slični prestanci rada zajedničkog postrojenja

Poslije šest rundi neuspjelih razgovora o otvaranju zone Južna Koreja je danas saopštila da je odobrila 250 miliona dolara kompenzacija firmama koje su do aprila radile u zoni. Među vlasnicima južnokorejskih firmi to je doživlejno kao najava odustajanja od zajedničkog kompleksa i njegovog permanentnog zatvaranja što se tiče Juga.

Predstavnici 123 južnokorejske firme koje su radile u Kaesongu održale su danas protestni miting u blizini granice i zatražili od Seula i Pjongjanga da pronađu rešenje za zonu.

Nazivajući Kaesong "simbolom mira" oni su pozvali Pjongjang da prihvati zahtjev Seula za davanjem garancija kao bi se izbjegli budući slični prestanci rada zajedničkog postrojenja.

Proizvodnja u 123 južnokorejske fabrike u Kaesongu je obustavljena kada je Sjever povukao 53.000 radnika iz zone u aprilu, u vrijeme povećanih vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu.

U dosadašnjim razgovorima Seul je insistirao na dobijanju garancija od strane Sjevera da se neće ponoviti vrsta akcije koju je Pjongjang preduzeo u aprilu a koja je dovela od obustave rada zone.

Umjesto toga Sjever je ponavljao da rad zone treba da se obnovi što je prije moguće i da krivica za zatvaranje nije njihova.

Južna Koreja je takođe nastojala da se i firmama iz drugih zemalja dozvoli da posluju u zoni kako bi se spriječilo da Pjongjang manipuliše Kaesongom i koristi ga za uticaj na međukorejske razgovore.

Bonus video: