Tunis: Desetine hiljada demonstranata traži odlazak vlade

Sekularna opozicija, gnijevna zbog ubistva dva opozicionara i ohrabrena svrgavanjem egipatskog islamističkog predsjednika Muhameda Morsija u vojnom puču, pokušava da sruši vladu
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 09:12h

Destine hiljada Tunižana izašlo je na ulice u centru Tunisa zahtjevajući odlazak prelazne vlade.

Ovo je najveći opozicioni protest od izbijanja političke krize u Tunisu prije dvije nedjelje.

Prema procjenama policije, sinoć je na ulice izašlo 40.000 ljudi, a opozicioni lideri se pozivaju na lokalne medije koji su javili da je na protestima bilo između 100.000 i 200.000 ljudi, prenosi AFP.

Sekularna opozicija, gnijevna zbog ubistva dva opozicionara i ohrabrena svrgavanjem egipatskog islamističkog predsjednika Muhameda Morsija u vojnom puču, pokušava da sruši vladu Tunisa na čijem čelu se nalazi islamistička partija Enada.

Ona, takođe, traži raspuštanje paralmenta koji privodi kraju nacrt ustava i zakon o izborima, navodi Rojters.

Opoziciji bi moglo ići na ruku to što je predsjednik parlamenta suspendovao skupštinu, rekavši da neće nastaviti s radom dok vlada i opozicija ne budu razgovarali. Poslanik i član vladajuće stranke Nadžib Mrad rekao je da taj potez predstavlja "neprihvatljivi puč".

Tunis je suočen sa najvećom političkom krizom od svrgavanja autokratskog predsjednika Zina el-Abidina Ben Alija 2011. godine. Ruku pod ruku sa krizom ide i sve veća nestabilnost budući da islamistički ekstremisti intenziviraju napade, navodi agencija.

"Ljudi traže smjenu režima", uzvikivali su okupljeni na trgu Bardo, koristeći isti slogan koji je postao popularan kada su Tunišani smijenili Ben Alija i pokrenuli talas pobuna širom arapskog svijeta.

Jučerašnjim opozicionim protestima obilježeno je šest mjeseci od ubistva ljevičarskog političara Čokrija Beleda, jednog od dva opozicionara koji su ubijeni u proteklih nekoliko mjeseci. Opozicioni poslanik Muhamed Brahimi ubijen je 25. jula.

"Ovo je dokaz da želja za oslobađanjem od vladavine Bratstva neće biti slomljena", izjavila je Beledova udovica Basma Beled, upoređujući Enadu sa egipatskim pokretom Muslimanska braća.

Egipatska vojska je u junu uslišila zahtjeve demonstranata na masovnim protestima širom zemlje tako što je smijenila i privela predsjednika i pohapsila lidere Muslimanske braće.

"Ovim poručujemo da treba da odu s vlasti tokom koje smo vidjeli samo katastrofe kao što su nasilje i ubistva", rekla je Beledova udovica.

Policija je juče ujutro ubila islamskog ekstremistu u predgrađu Tunisa gdje se nalazi nekoliko luksuznih hotela u kojima odsjedaju strani turisti, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Napadi ekstremista su intenzivirani od izbijanja političke krize. Ekstremisti su prošle nedjelje ubili osam vojnika u blizini alžirske granice u jednom od najtežih napada na tuniske snage u posljednjih nekoliko decenija.

Galerija

Bonus video: