Obama razočaran ipak putuje na G20 u Rusiju

Predsjednik SAD je svoj odlazak u Rusiju najavio u emisiji Džeka Lenoa, dodajući da Moskva ponekada "odluta mentalno" u hladni rat
56 pregleda 2 komentar(a)
barak obama i Džej Leno, Foto: Beta/AP
barak obama i Džej Leno, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.08.2013. 07:16h

Barak Obama će, razočaran što je Rusija odobrila azil Edvardu Snoudenu, ipak na jesen prisustvovati samitu G20 u Rusiji

Predsjednik SAD je svoj odlazak u Rusiju najavio u emisiji Džeka Lenoa, dodajući da Moskva ponekada "odluta mentalno" u hladni rat, iako sarađuje u nekim pitanjima sa SAD

Poslije odobravanja azila Snoudenu u javnosti su se pojavile spekulacije da je sada malo vjerovatno da će doći do zasebnog susreta Obame i Putina. Bijela kuća je najavila da će to pitanje tek biti razmotreno.

Sa druge strane, afera "Snouden" neće spriječiti ministre odbrane i spoljnih poslova dvije zemlje da se sastanu u petak u Vašingtonu kako planirano. Spektar pitanja kojia će se baviti je prilično širok - od slučaja odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena do sirijske krize.

Takođe, očekuje se i da bude riječi o najavljenom samitu predsjednika Baraka Obame i Vladimira Putina, poslije zahlađenja odnosa.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da će se govoriti i o programu nuklearnog razoružanja dvije zemlje.

Zamjenik šefa diplomatije Rusije Sergej Riabkov rekao je da očekuje inenzivnu diskusiju, jer su otvorena kontroverzna i teška pitanja.

Bonus video: