Kompanija Fontera se izvinila Kini

Fontera izdala upozorenje čim je testovima utvrđeno da se u njenim mliječnim prizvodima nalazi bakterija koja uzrokuje opasnu bolest
2 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Beta/AP
Mlijeko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.08.2013. 08:04h

Novozelandska kompanija Fontera uputila je Kini "duboko izvinjenje" pošto je u mliječnim proizvodima koje je izvezla na njeno tržište pronađena opasna bakterija koja uzrokuje botulizam.

"Duboko se izvinjavamo svima koji su time pogođeni", rekao je u Pekingu izvršni direktor Fontere Teo Spirings. On je naglasio da je Fontera izdala upozorenje čim je testovima utvrđeno da se u njenim mliječnim prizvodima nalazi bakterija koja uzrokuje opasnu bolest.

Kina i Rusija su stopirale uvoz mlijeka u prahu i drugih mliječnih proizvoda sa Novog Zelanda zbog opasnosti od širenja botulizma.

Dvije zemlje su tu odluku donijele pošto je Fontera juče saopštila da sa tržišta povlači 1.000 tona mliječnih proizvoda zato što je testovima utvrđeno prisustvo bakterije koja uzrokuje tešku bolest botulizam.

Fontera je četvrti najveći proizvođač mliječnih proizvoda na svijetu, sa godišnjim prihodom od oko 16 milijardi dolara.

Mada nije na spisku zemalja koje su vlasti Novog Zelanda upozorile da mliječni proizvodi kompanije Fontera na njihovom tržištu mogu biti zaraženi bakterijom, Rusija je ipak odlučila da i ona stopira uvoz proizvoda novozelandske kompanije.

Botulizam je teška bolest koja može da uzrokuje paralizu mišića.

Bonus video: